Μπάιντεν: Δεν μετανιώνω για την απόφασή μου για το Αφγανιστάν

Με βολές κατά του αφγανικού στρατού, ο Αμερικανός πρόεδρος υπερασπίστηκε τις επιλογές που έκανε για το Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εστιάσουν σε αποτελεσματικές επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας.

«Δεν θα επαναλάβω τα λάθη του παρελθόντος, στέλνοντας στρατό και συμμετέχοντας σε έναν εμφύλιο πόλεμο σε μια ξένη χώρα».

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία. Το διάγγελμα έγινε τη στιγμή που διαδραματίζονται εικόνες χάους στην ασιατική χώρα και ενώ ο ίδιος ο Μπάιντεν έχει βρεθεί στο στόχαστρο σκληρής κριτικής για την πολιτική που ακολούθησε στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάντεν είχε δεσμευθεί ότι η αμερικανική αποχώρηση από το Αφγανιστάν δεν θα κατέληγε ποτέ σε επανάληψη της περιβόητης εκκένωσης με ελικόπτερα της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Σαϊγκόν, ωστόσο αυτό δεν αποφεύχθηκε στην Καμπούλ.

Η συμφωνία αποχώρησης 

Ο Μπάιντεν θύμισε αρχικά ότι η συμφωνία αποχώρησης του αμερικανικού στρατού ανήκει στον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ. Όπως ανέφερε, η επιλογή που είχε ο ίδιος ως νέος πρόεδρος ήταν ή να εφαρμόσει τη συμφωνία αυτή ή «να γυρίσουμε στο παρελθόν», δηλαδή «να συνεχίσουμε επιθέσεις κατά των Ταλιμπάν… να στείλουμε περισσότερους στρατιώτες και να κλιμακώσουμε τη σύγκρουση».

Τόνισε ότι επέλεξε να τηρήσει τη συμφωνία για το Αφγανιστάν και οι προσπάθειες των ΗΠΑ να επικεντρωθούν σε πιο αποτελεσματικές επιχειρήσεις στο πεδίο της αντιτρομοκρατικής δράσης. 

«Δεν μπορούσαμε να τους δώσουμε τη θέληση να πολεμήσουν»

Αν και παραδέχθηκε πως η άνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία «εξελίχθηκε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε», επέρριψε ευθύνες στον αφγανικό στρατό (και την τοπική κυβέρνηση) που -όπως είπε- κατέρρευσε χωρίς καν να επιχειρήσει να πολεμήσει.

Πρόσθεσε πως οι Αμερικανοί στρατιώτες «δεν θα έπρεπε να πολεμούν σε έναν πόλεμο που δεν ήθελε να πολεμήσει ο ίδιος ο αφγανικός στρατός», στον οποίο «δώσαμε κάθε ευκαιρία», όμως «δεν μπορούσαμε να τους δώσουμε τη θέληση να πολεμήσουν». 

Ανάληψη ευθυνών και προεδοποιήσεις

Αν και δήλωσε πως είναι «επώδυνο για μας οι εικόνες που βλέπουμε από το Αφγανιστάν» και σημείωσε πως ο ίδιος δεν θα αρνηθεί «το μερίδιο των ευθυνών του» για το πώς η κατάσταση έφτασε σε αυτό το σημείο, εντούτοις υπογράμμισε πως δεν μετανιώνει για την απόφασή που έλαβε για απόσυρση του αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν. 

Καταλήγοντας, μίλησε για ασφαλή απομάκρυνση των Αμερικανών πολιτών και των συμμάχων τους από το Αφγανιστάν και απείλησε ότι θα υπάρξει η πρέπουσα απάντηση από τις ΗΠΑ, «σε όποιον απειλήσει την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών».

πηγη