Διεθνή βοήθεια ζήτησε το Ισραήλ για τις φωτιές κοντά στην Ιερουσαλήμ

Η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ απηύθυνε έκκληση σε άλλες χώρες, καθώς οι πυροσβέστες δίνουν σκληρή μάχη με τις πυρκαγιές που κατακαίνε δασώδεις λόφους έξω από την Ιερουσαλήμ. Οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση πολλών μικρών οικισμών σήμερα, με εκατοντάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των πύρινων μετώπων.

Όπως έγινε γνωστό από τις αρμόδιες αρχές του Ισραήλ, 75 πυροσβεστικές ομάδες με τη συνδρομή 12 αεροπλάνων επιχείρησαν σήμερα να περιορίσουν τις πυρκαγιές που μέχρι στιγμής έχουν κάψει τουλάχιστον 170.000 στρέμματα, καθιστώντας τις από τις καταστροφικότερες πυρκαγιές στην ιστορία της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, ζητώντας αεροσκάφη για την κατάσβεση των πύρινων μετώπων. Σύμφωνα με το Ισραήλ, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να βοηθήσει όσο είναι δυνατόν. Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έστειλε πρόσφατα βοήθεια προς τη χώρα μας για να αντιμετωπίσει τις δικές της μεγάλες φωτιές.

AP PHOTO

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι το Ισραήλ απευθύνθηκε επίσης στην Κύπρο, την Ιταλία και τη Γαλλία, καθώς και σε άλλες χώρες για βοήθεια. Σύμφωνα με τη Λευκωσία, ο Λαπίντ μίλησε με τον ομόλογό του της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος –σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών– δήλωσε πως η χώρα του παραμένει έτοιμη για παροχή βοήθειας με κάθε δυνατό τρόπο.

Σημειώνεται ότι το πύρινο μέτωπο, σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων δυτικά της Ιερουσαλήμ, είχε ως αποτέλεσμα να υψωθούν σύννεφα καπνού ανατολικά, φθάνοντας πάνω από την πόλη. Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανέφεραν πως ορισμένοι άνθρωποι δέχθηκαν φροντίδα, επειδή εισέπνευσαν καπνό, όμως δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί.

πηγη