Έδωσαν στίγμα οι Ταλιμπάν – Έναρξη με Κοράνι, κλείσιμο με αγωγό αερίου

Έδωσαν στίγμα οι Ταλιμπάν – Έναρξη με Κοράνι, κλείσιμο με αγωγό αερίου, slpress

Το στίγμα του τρόπου με τον οποίο προτίθενται να κυβερνήσουν το Αφγανιστάν περιμένουν να δουν πολλοί διεθνείς παίκτες από τους Ταλιμπάν, πριν λάβουν τις οριστικές αποφάσεις τους σχετικά με το νέο καθεστώς. Για την ώρα οι αναφορές, κυρίως των Δυτικών, εστιάζουν στο τι δεν θέλουν να ξαναγίνει στην ασιατική χώρα, ενώ οι ενέργειές τους επικεντρώνονται στην εξασφάλιση της ασφαλούς και χωρίς εμπόδια αποχώρησης των υπηκόων χωρών της Δύσης και όσων επιθυμούν να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Την ώρα πάντως που οι Ταλιμπάν ετοιμάζονταν για την πρώτη συνέντευξή τους, ο πρώτος αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν, Αμρουλάχ Σάλεχ, δήλωσε ότι βρίσκεται στη χώρα και ότι είναι ο «νόμιμος υπηρεσιακός πρόεδρος», αφότου ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι εγκατέλειψε τη χώρα. Σημειώνεται, ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Σάλεχ, σε συνάντηση υπό την προεδρία του Γάνι για την ασφάλεια στη χώρα, είχε δηλώσει υπερήφανος για τον αφγανικό στρατό και είχε υπερτονίσει ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να αντισταθεί στους Ταλιμπάν.

Απόπειρα αντίστασης  

Ο στρατός όμως όχι απλώς δεν κούνησε δάχτυλο κατά των Ταλιμπάν, αλλά πολλοί στρατιωτικοί έφυγαν με τα αεροπλάνα στο Τατζικιστάν και οι ισλαμιστές αντάρτες έχουν καταλάβει ήδη σχεδόν όλη τη χώρα και φυσικά την πρωτεύουσα Καμπούλ. Ο Σάλεχ πάντως, ο οποίος σε μια σειρά τουίτ τόνιζε ότι είναι «μάταιο» να τσακωθεί με τον Μπάιντεν για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων, κάλεσε τους Αφγανούς σε αντίσταση κατά των Ταλιμπάν. Οι Αφγανοί πρέπει να δείξουν ότι το Αφγανιστάν «δεν είναι Βιετνάμ και ότι οι Ταλιμπάν δεν είναι ούτε καν Βιετκόνγκ» είπε με αφορμή εικόνες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που θύμιζαν την αποχώρηση των Αμερικανών από την Σαϊγκον το 1975.

Η συνεχεια του αρθρου εδω