Πίσω από τη ρητορική για “ήσυχο καλοκαίρι” στα ελληνοτουρκικά

Πίσω από τη ρητορική για "ήσυχο καλοκαίρι" στα ελληνοτουρκικά, Αλέξανδρος Τάρκας


Ο ψυχρός υπολογιστής Καλίν

Ωστόσο το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στη μάλλον αναμενόμενη διάψευση της πρόβλεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά στις παράλληλες διπλωματικές εξελίξεις που προοιωνίζονται μεγάλες δυσκολίες τους προσεχείς μήνες. Πρώτα απ’ όλα, δεν λειτουργεί το κανάλι επικοινωνίας των διπλωματικών συμβούλων Ελένης Σουρανή και Ιμπραχήμ Καλίν (προθάλαμος του “κόκκινου τηλεφώνου” Μητσοτάκη-Ερντογάν) που ανακοινώθηκε, τον Ιούνιο, στην ελληνική κοινή γνώμη αποκλειστικά από τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο στενότατος συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει ενημερώσει την –υπό αναχώρηση για την ελληνική πρεσβεία Ρώμης– Ελένη Σουρανή ούτε καν για την ημερομηνία του επόμενου γύρου των διερευνητικών συνομιλιών, όπως είχε δεσμευτεί ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον ομόλογό του Νίκο Δένδια στα τέλη Μαΐου. Η μη αποστολή πρόσκλησης υπονομεύει τη συμφωνία διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, όπως ορθώς επεδίωκε η Αθήνα (είναι χρήσιμο να μιλάς με τον αντίπαλο) και επίμονα συμβουλεύουν οι ΗΠΑ και οι ισχυροί Ευρωπαίοι εταίροι

Ασφαλώς, ο Ιμπραχήμ Καλίν δεν είναι αμελής, αλλά ψυχρός υπολογιστής. Θα αποστείλει την πρόσκληση, αφού η Άγκυρα θα έχει ολοκληρώσει τον τρέχοντα κύκλο προκλήσεων που θα βαρύνουν τον επόμενο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών, ώστε η ελληνική πλευρά να βρεθεί σε δυσμενέστερη θέση. Άλλωστε, κάτι παρόμοιο έχει ξανασυμβεί. Αρκετοί στο υπουργείο Εξωτερικών συζητούν ότι, κάποια στιγμή φέτος τον Φεβρουάριο, η Ελένη Σουρανή έπεσε σε παγίδα της Άγκυρας.

Η συνεχεια του αρθρου εδω: