Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Οι φωτιές αλλάζουν τα πάντα στις προβλέψεις μας

Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο iEidiseis: Οι φωτιές αλλάζουν τα πάντα στις προβλέψεις μας

Φωτιές και κρούσματα κορονοϊού. Τι αλλάζει και τι περιμένουμε. Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Οι φωτιές έρχονται να ακυρώσουν διακοπές και να προγραμματίσουν άλλες. Έρχονται να μάς υποχρεώσουν στην χρήση μάσκας λόγω της μολυσμένης ατμόσφαιρας, αλλά και να μάς πάρουν την σκέψη από την πανδημία του κορονοϊού και να φέρουν νέα προβλήματα στην καθημερινότητά μας… Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν τον 15Αύγουστο με τα κρούσματα;

Οι προβλέψεις για τον Δεκαπενταύγουστο του μοντέλου που «τρέχει» στο ΑΠΘ, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης είχαν γίνει με βάση τα δεδομένα του περασμένου έτους οπότε είχε παρατηρηθεί μεγάλη χαλάρωση των μέτρων και αύξηση των κρουσμάτων… Οι φωτιές που κατακαίουν την χώρα όμως φέτος, αλλάζουν εντελώς τα δεδομένα και κάνουν την κατάσταση με τον SARS-CoV-2 αστάθμητη και ρευστή!

«Ο μέσος εβδομαδιαίος όρος κρουσμάτων είναι στα 2700 και αναμέναμε τον 15Αύγουστο να πάει στα 3200 κρούσματα. Ομοίως, ο μέσος όρος εβδομάδας στην θετικότητα είναι στο 2,9 και αναμέναμε να ξεπεράσει το 3… Αλλά τώρα δεν ξέρω τι θα γίνει. Δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη», μάς εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης και εξηγεί:

«Ο κόσμος γενικά φοράει περισσότερο μάσκες (σχεδόν στη μισή Ελλάδα) επειδή δεν αντέχει την ατμόσφαιρα που μυρίζει αποκαΐδια και είναι επιβαρυμένη με μικροσωματίδια από τις πυρκαγιές. Αλλά προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ίσως κάποιοι που δεν σκόπευαν να φύγουν από την Αθήνα, να το κάνουν επειδή δεν αντέχουν την ατμόσφαιρα. Επίσης δεν ξέρω τι γίνεται με τους εμβολιασμούς. Γνωρίζουμε ότι όπως ήταν φυσικό, ακυρώθηκαν στα μέρη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις φωτιές, αλλά αυτό σημαίνει ότι επιβραδύνεται γενικά το πρόγραμμα εμβολιασμού… με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Σύμφωνα με τα δεδομένα που μάς παρουσίασε ο κ. Σαρηγιάννης, δεν αποκλείεται τον Δεκαπενταύγουστο να σημειωθεί ρεκόρ νέων κρουσμάτων ή να μειωθούν σημαντικά τα νέα κρούσματα στα μέρη όπου μαίνεται πυρκαγιά αλλά να αυξηθούν σε νησιά και άλλες περιοχές της χώρας όπου θα συρρεύσουν όχι ακριβώς εκδρομείς του 15Αύγουστου, αλλά …πρόσφυγες των πυρκαγιών για να βρουν λίγο καθαρό αέρα και ηρεμία. Με τα μοντέλα να μην μπορούν πια να λειτουργήσουν υπό αυτές τις συνθήκες, η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά ρευστή και θα κριθεί από τις αντοχές μας και την τύχη…

πηγη