Υπό ποιους όρους θα μείνει ενωμένη η Τουρκία – Ο ρόλος του εθνικισμού

Υπό ποιους όρους θα μείνει ενωμένη η Τουρκία – Ο ρόλος του εθνικισμού, Νίκος Μπινιάρης

Μια παλαιότερη δημοσκόπηση έδειξε πως το 13% των Τούρκων επικροτούσαν το ISIS. Για να χειραγωγήσει η Τουρκία τους κάθε είδους ισλαμιστές, μισθοφόρους της ή συμμάχους της, πρέπει να επιβάλει ως νόμιμο και αποδεκτό το τουρκικό σουνιτικό μοντέλο. Εδώ ακριβώς βρίσκεται το εσωτερικό αδιέξοδο. Αυτό το αδιέξοδο θα είναι η κύρια αιτία που στην Τουρκία θα ανατραπεί η ισορροπία μεταξύ αυτών που αντιπροσωπεύουν ο Κεμάλ και ο Ερντογάν.

Ο Κεμάλ δεν ήθελε να ακούσει για Άραβες. Τους γνώριζε πολύ καλά ως στρατιωτικός και μάλιστα στη Λιβύη όπου πολέμησε τους Ιταλούς. Όσο η Τουρκία διατηρούσε το προσωπείο του εκδυτικισμού, της απόρριψης της αραβικής και περσικής της κληρονομιάς, είχε με το μέρος της μια ευνοϊκή ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και τις θωπείες και τις επενδύσεις της Δύσης. Σήμερα, τα δυτικά ΜΜΕ έχουν αρχίσει να ανοίγουν τις κουρτίνες και να παρουσιάζουν το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας.

Οι περίφημοι τρομοκράτες του κουρδικού PKK, θέση που αποδέχτηκαν οι Δυτικοί και πάνω της έχτισε ο Ερντογάν και οι Γκρίζοι Λύκοι τον εθνικισμό ως ιδεολογικό βάθρο της εσωτερικής πολιτικής, είναι αποκύημα του Ψυχρού Πολέμου. Σήμερα, το PKK και το YPG θα ήταν δύο προοδευτικά σοσιαλιστικά ή και φιλελεύθερα κόμματα και μάλιστα θα είχαν προτεραιότητα την ισότητα των γυναικών στον Ισλαμικό Κόσμο.

Η συνεχεια του αρθρου εδω