Στη μάχη για την προεδρία του 2023 ο εξισλαμισμένος κεμαλιστής

Η μάχη για την προεδρία του 2023 ο εξισλαμισμένος κεμαλιστής, Νεφέλη Λυγερού

Την πρόθεση του να θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες τουρκικές προεδρικές εκλογές δημοσιοποίησε ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Συγκεκριμένα επανέλαβε στις 2 Αυγούστου, ότι αν ο συνασπισμός Συμμαχία του Έθνους του ζητήσει να κατέβει υποψήφιος θα το δεχτεί, γιατί είναι ένα τιμητικό καθήκον που είναι πολύ πέρα από την προεδρία.

Επίσης ανέφερε, ότι είναι βέβαιος ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα είναι και πάλι υποψήφιος στις εκλογές, επισημαίνοντας ότι «όλοι οι βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Αναπτυτξης (AKP) και του Κινήματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) θα τον ακολουθήσουν άνευ όρων, καθώς δεν έχουν τη δύναμη να χρησιμοποιούν το δικό τους μυαλό και να αμφισβητούν γεγονότα. Χρωστάνε τις βουλευτικές τους έδρες στον Ερντογάν».

Ενδεχομένως, ο Κιλιντσάρογλου να παίρνει θάρρος απο τη δημοσκοπική κατρακύλα του Ερντογάν και ότι αυτός υπέστη ακόμα ένα σοβαρό πλήγμα στο προφίλ του από τις καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Τουρκία. Ο Κιλιντσάρογλου επέκρινε τον χειρισμό της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και προέτρεψε για  την υιοθέτηση μιας επείγουσας στρατηγικής που να ανταποκρίνεται στην κλιματική αλλαγή.

Η συνεχεια του αρθρου εδω