Βουλγαρία: Διαβουλεύσεις του ΥΤΛ για τον σχηματισμό της κυβέρνησης Nikolov

Βουλγαρία: Διαβουλεύσεις του ΥΤΛ για τον σχηματισμό της κυβέρνησης Nikolov

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Rumen Radev, ανάθεσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο “Υπάρχει Τέτοιος Λαός”. Τους εκπροσώπους του κόμματος όταν έμπαιναν στο Προεδρικό Μέγαρο υποδέχτηκαν διαδηλωτές του Εθνικού Κινήματος για Αλλαγή του Συστήματος (ΕΚΑΣ). Λαμβάνοντας την εντολή οι εκπρόσωποι ανακοίνωσαν την πρόταση του ΥΤΛ για πρωθυπουργό της Βουλγαρίας. Πρόκειται για τον 44χρονο Plamen Nikolov , διδάκτορα Φιλοσοφίας Δικαίου, Πολιτικής και Οικονομίας ο οποίος σπούδασε στην Αυστρία και τις ΗΠΑ. Ο Nikolov είναι επιχειρηματίας με 15ετή πείρα. Έχει υπάρξει διευθυντής αμερικανικής εταιρίας για την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική και έχει συνεργαστεί με πολυεθνικές. Γνωρίζει αγγλικά, γερμανικά και ρωσικά. Έχει διατελέσει βουλευτής στο 45ο και στο 46ο Κοινοβούλιο.

Μετά την τελετή ανάθεσης εντολής σχηματισμού κυβέρνησης ο προτεινόμενος πρωθυπουργός του ΥΤΛ, Plamen Nikolov, όρισε τις προτεραιότητες της θητείας της οποίας σκοπεύει να ηγηθεί. «Πρέπει να δώσουμε προσοχή στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Σταθερότητας και στο επικείμενο επόμενο κύμα κορωνοϊού», είπε.

«Θέλουμε να ξεκινήσουμε μεταρρυθμίσεις στο Δικαστικό Σύστημα, να αναθεωρήσουμε τον Εκλογικό Κώδικα και να ξανακάνουμε υπολογισμούς για τις συντάξεις».

Το ΥΤΛ έχει 7 ημέρες για να σχηματίσει κυβέρνηση και αν δεν λάβουν υποστήριξη από τα υπόλοιπα κόμματα η εντολή θα δοθεί στο δεύτερο κόμμα με τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές, το GERB-SDS.

«Σύντομα θα ανακοινώσουμε τους υπεύθυνους επαγγελματίες με αδιαμφισβήτητη ηθική, τους οποίους θα προτείνουμε για τις θέσεις των υπουργών στην επόμενη κυβέρνηση, είπε για το Βουλγαρικό Ραδιόφωνο ο αντιπρόεδρος του ΥΤΛ, Filip Stanev. Στο δεύτερο κυβερνητικό σχέδιο που προτείνουμε έχουμε μειώσει τον αριθμό των υπουργείων. Σε αυτούς που ψάχνουν δολοπλοκίες συστήνω να είναι πιο πρακτικοί. Δεν θέλουμε το ίδιο μοντέλο όπως πριν κεκαλυμμένο με ωραίες φράσεις. Θέλουμε αποζημίωση για τα τελευταία 12 χρόνια διοίκησης».

«Θα καλέσουμε εκπροσώπους του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, της Δημοκρατικής Βουλγαρίας και του «Σήκω Όρθιος! Έξω η Μαφία» για να τους παρουσιάσουμε την δομή και την σύσταση της κυβέρνησης που σχεδιάζουμε», έγραψε σε Δελτίο Τύπου ο Tosko Yordanov. Στόχος τους όπως δηλώνουν η διαφάνεια.

Ο Hristo Ivanov απευθύνθηκε στο ΥΤΛ μέσω των κοινωνικών δικτύων και τους προκάλεσε να παρουσιάσουν λεπτομερές πρόγραμμα για τις συγκεκριμένες ενέργειες που σκοπεύουν να εφαρμόσουν ενάντια στην διαφθορά και σαφή εικόνα για την δράση τους στην Βουλή έτσι ώστε η διοίκηση και οι αποφάσεις να μην εξαρτώνται από το GERB και το MRF./ibna