Αφγανιστάν: Οι Αμερικανοί φεύγουν, έρχονται οι Κινέζοι;

Αφγανιστάν: Οι Αμερικανοί φεύγουν, έρχονται οι Κινέζοι;, Γιώργος Ηλιόπουλος

Με τους Αμερικανούς να αποχωρούν από το Αφγανιστάν, δύο άλλες δυνάμεις, η Κίνα και η Ρωσία επιχειρούν να λύσουν έναν αρχαίο γεωπολιτικό γρίφο, που επικεντρώνεται στο πώς ο τάφος των αυτοκρατοριών θα μετατραπεί σε περιοχή ειρηνικής συνύπαρξης, ανάπτυξης και παραγωγής πλούτου. Ο πόλεμος χωρίς τέλος του Αφγανιστάν ίσως βαδίζει προς τον τερματισμό του, με την στροφή των ΗΠΑ σε άλλες πιθανές λύσεις, να αποτελεί το σημαντικότερο μάλλον βήμα που υποκινεί άλλους ισχυρούς παίκτες να ασχοληθούν με τον αφγανικό γρίφο.

Από τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2021 διαρρέουν συνεχώς πληροφορίες για μυστικές επαφές του Πεκίνου με τους Ταλιμπάν, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις και πολλαπλά ερωτήματα. Τελικά, μετά από δύο δεκαετίες θανάτου και καταστροφών, σε συνδυασμό με μάλλον άσκοπες δαπάνες τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μία επίσημη φωτογράφηση εννεαμελούς αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν, με επικεφαλής τον ανώτατο πολιτικό τους επίτροπο Mullah Abdul Ghani Baradar, στο Tianjin, με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Wang Yi, περιορίζει δραστικά τις απορίες.

Οι εξελίξεις απηχούν μία άλλη πολυετή και φαινομενικά ατέρμονα σύγκρουση, αυτή του Ιράκ, όπου μετά την αρχική θεαματική επέμβαση των ΗΠΑ και τους οραματισμούς για έναν νέο OPEC υπό τον έλεγχο του Πενταγώνου, οι Αμερικανοί αποτυγχάνουν να ελέγξουν τον μαύρο χρυσό του Ιράκ. Με τις νέες εντολές να συνεπάγονται πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021, εξαιρουμένων των διαβόητων εταιρειών συμβούλων ασφαλείας (δηλαδή των μισθοφόρων), το γενικό πλαίσιο που διαμορφώνεται διατηρεί σημαντικές ομοιότητες με το ανάλογο στο Αφγανιστάν.

Η συνεχεια του αρθρου εδω