Χαρδαλιάς: Οι δύσκολες μέρες θα έρθουν μετά τον καύσωνα

Χαρδαλιάς: Οι δύσκολες μέρες θα έρθουν μετά τον καύσωνα

Για τα μέτωπα των πυρκαγιών και κυρίως αυτό της Ρόδου, το οποίο για την ώρα φαίνεται να βρίσκεται σε ύφεση, μίλησε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Η ξηρασία που θα αφήσει πίσω του ο καύσωνας προκαλεί απόλυτη επαγρύπνηση της Πολιτικής Προστασίας για τις επόμενες εβδομάδες.

Για τις 116 φωτιές που αντιμετώπισε η πυροσβεστική και κυρίως αυτή της Ρόδου μίλησε ο Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας πως τα πύρινα μέτωπα στο «νησί των Ιπποτών» βρίσκονται σε ύφεση. «116 φωτιές είχαμε το τελευταίο 48ώρο. Η μεγάλη μάχη είναι στη Ρόδο. Ήταν μια δύσκολη βραδιά. Αποκαταστάθηκε σταδιακά το ρεύμα στο 99% του νησιού. Δουλέψανε πολύ σκληρά οι επίγειες δυνάμεις. Αυτή την στιγμή τα μέτωπα είναι σε ύφεση», δήλωσε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και συνέχισε: «Δίνεται μια μεγάλη μάχη. Τις επόμενες δύο – τρεις ώρες θα φθάσουν (στη Ρόδο) επίγειες δυνάμεις από τη Θεσσαλονίκη ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε μία δύσκολη φωτιά».

Αναφερόμενος στο θέμα της πρόληψης των πυρκαγιών ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει το δόγμα και την προσέγγιση του κράτους. «Με το νόμο 4622, εξασφαλίσαμε στην Πολιτική Προστασία τα εργαλεία ώστε να παρεμβαίνει όποτε εκείνη θεωρεί ότι είναι η αρμοδιότητά της. Με το πρόγραμμα «Δρυάδες» σε 18 σημεία της Αττικής έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες: ανοίχτηκαν αντιπυρικοί δρόμοι, συντηρήθηκαν δρόμοι, έγιναν οι απαραίτητοι καθαρισμοί. Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι ποιος κάνει τι, το ζήτημα είναι αν αυτοί που έχουν τις αρμοδιότητες μπορούν πραγματικά να τις εκτελέσουν. Την ώρα της κρίσης να κάνουν αυτό που πρέπει. Αυτό χρειάζεται μια επικαιροποίηση».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, με εντολή του πρωθυπουργού, από Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, θα έχει λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα των καθαρισμών των δασών, με συγκεκριμένους πόρους. «Η λογική των μελετών που πάνε και έρχονται πρέπει να σταματήσει. Είμαστε αποφασισμένοι. Υπάρχει πολιτική βούληση να δώσουμε ένα τέλος σε αυτές τις παθογένειες των τελευταίων ετών».

Σχετικά για τον χρόνο αντίδρασης των εμπλεκόμενων φορέων στις πυρκαγιές είπε: «Είμαστε σε στάδιο κλιματική απορρύθμισης. Δείτε τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Σε χώρες με προηγμένα συστήματα. Έχουμε ετοιμάσει τον μηχανισμό. Ο βαθμός θωράκισης προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση, αποκατάσταση οι τέσσερις άξονες που κινείται η Πολιτική Προστασία».

Για τον καύσωνα τόνισε πως οι δύσκολες μέρες θα έρθουν μετά. «Για μας οι δύσκολες μέρες ξεκινούν μετά τον καύσωνα, με την ξηρασία που θα έχει δημιουργηθεί. Θα έχουμε πολλές εβδομάδες επαγρύπνησης. Προσπαθούμε να επικαιροποιούμε τα σχέδια μας καθημερινά», είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση ρεύματος και το ενδεχόμενο των διακοπών υπογράμμισε: «Γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις. Οι εμπλεκόμενοι είναι σε πλήρη συναγερμό. Γίνεται και σήμερα σύσκεψη. Προσπαθούμε για το καλύτερο. Ο βαθμός ετοιμότητας είναι μεγάλος».

ΠΗΓΗ