Καύσωνας: Κίνδυνος για διακοπές ρεύματος και για νέες πυρκαγιές – Να επιστρέψει στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός

Καύσωνας: Κίνδυνος για διακοπές ρεύματος και για νέες πυρκαγιές - Να επιστρέψει στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός

Ανέτοιμη η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του καύσωνα – Ούτε σύσκεψη δεν συγκάλεσε για το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης!

Στις ειρωνείες για την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να κηρυχτεί αργία η Δευτέρα και στις συστάσεις προς την εργοδοσία για την προστασία των εργαζομένων δείχνει να περιορίστηκε η κυβερνητική ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου κύματος καύσωνα που εκδηλώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο πρωθυπουργός δεν συγκάλεσε ούτε καν κυβερνητική σύσκεψη για το μείζον αυτό θέμα, κάτι που συνηθίζει ακόμα και για πολύ χαμηλής έντασης προβλήματα! Αντιθέτως, επέλεξε ένα ακόμα Σαββατοκύριακο για μίνι διακοπές, καθώς ο φακός τον συνέλαβε σε ώρες ανεμελιάς στην παραλία στα Φαλάσαρνα Χανίων! Είναι δε χαρακτηριστικό πως όταν γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει διακόψει το πρόγραμμά του και την επίσκεψη στη Σαντορίνη, ώστε να συντονίσει τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων προβλημάτων που δημιουργούνται!

-Το μείζον θέμα αυτή τη στιγμή για την πρωτεύουσα και όλες τις περιοχές της χώρας, παραμένει η επάρκεια του ρεύματος. Να μην υπάρξουν διακοπές ρεύματος και, κυρίως, να μην σημειωθούν τοπικά ή γενικό μπλακ άουτ! Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» προειδοποιούσαν με τίτλο κειμένου από τις 30 Ιουλίου «Πάρτε μέτρα για τον καύσωνα-Να εξασφαλιστεί η επάρκεια ρεύματος» και σημείωναν στον υπότιτλο: «Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κοπεί το ηλεκτρικό και, πολύ περισσότερο να υπάρξει μπλακ άουτ». Η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε προφανώς να ανταποκριθεί στο πρόβλημα, με αποτέλεσμα ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας να κάνει εκκλήσεις για περιορισμό του ρεύματος σε ώρες αιχμής, ενώ ορθάνοιχτο μένει το θέμα των διακοπών ρεύματος τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας!

-Την ίδια στιγμή η χώρα δοκιμάζεται από πυρκαγιές, με τη κατάσταση να είναι ιδιαίτερη κρίσιμη για τις επόμενες ώρες και ημέρες, λόγω του καύσωνα και των ανέμων που δοκιμάζονται σε ορισμένες περιοχές. Τα κενά και οι ελλείψεις που υπάρχουν στην Πυροσβεστική εμφανίζονται ήδη ανάγλυφα, ενώ προβλήματα ολιγωρίας και συντονισμού των αρμοδίων, καθώς και ελλείψεων στην Πυροσβεστική εμφανίζονται σε περιοχές όπως η Αχαΐα και αλλού!

-Το Αστεροσκοπείο Αθηνών αναθεωρεί επί τω χείρω τις απόψεις του για τον καύσωνα και προειδοποιεί πως οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες δεν θα σημειωθούν μόνο τη Δευτέρα, αλλά θα συνεχιστούν μέχρι την Πέμπτη! Και, όμως, κανένα επιπλέον μέτρο προστασίας για τους εργαζόμενους δεν έχει ληφθεί, πέραν όσων ανακοινώθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και τα οποία και τελείως ανεπαρκή είναι και η εφαρμογή τους αφήνεται στην καλή θέληση της εργοδοσίας. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και η μείωση απασχόλησης ή και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12 με 4 το μεσημέρι) θα ισχύσει «όπου αυτό, κατά περίπτωση, κριθεί απαραίτητο». Και όλα αυτά ενώ οι χώροι εργασίας μοιάζουν πλέον με καμίνι.

-Τα ίδια ισχύουν και για τα μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες και τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Με τις διαστάσεις που λαμβάνει ο καύσωνας και οι πυρκαγιές, αλλά και από τους κινδύνους για διακοπές ρεύματος και ίσως και για μπλακ άουτ, γνώμη της στήλης είναι πως, έστω και τώρα, ο πρωθυπουργός πρέπει να αναδιαμορφώσει το πρόγραμμά του και να επιστρέψει στην Αθήνα, ώστε να συντονίσει την προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αλλιώς η κυβέρνηση θα κινδυνεύσει να κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση ότι εφαρμόζει την τακτική… «των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν»!

«Οι προειδοποιήσεις της ΕΜΥ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον καύσωνα που ξεκινά στη χώρα μας:

-Το καιρικό φαινόμενο είναι επικίνδυνο, καθώς θα έχει μεγάλη διάρκεια αλλά και γιατί η διαφορά μέγιστης ελάχιστης θερμοκρασίας (το λεγόμενο το θερμοκρασιακό εύρος) θα είναι μικρή. Η κορύφωση του φαινομένου εκτιμάται πως θα συμβεί στις αρχές της βδομάδας, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες όμως θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή του Σωτήρος, 6 Αυγούστου!

-Οι μέγιστες θερμοκρασίες το επόμενο τριήμερο θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά μεταξύ 42 και 44 βαθμών, ενώ στη νησιωτική χώρα θα κυμανθούν 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα. Η δε θερμοκρασία θα παραμένει υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών, με τις ελάχιστες τιμές της να ξεπερνούν τους 28 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές!

Το πρώτο ζητούμενο είναι ασφαλώς η εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να μην υπάρξουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και πολύ περισσότερο να μην υπάρξει λοκ ντάουν σε περιοχή της χώρας και δη στην πρωτεύουσα ή στις μεγάλες πόλεις. Οι επιστήμονες παρομοιάζουν τον επικείμενο καύσωνα με τον θανατηφόρο καύσωνα του 1987 (άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς στη χώρα), επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η μεγάλη διαφορά είναι πως σήμερα τα διαμερίσματα-κλουβιά στην πρωτεύουσα, αλλά και σε όλη τη χώρα, διαθέτουν κλιματιστικά που δεν διέθεταν τότε. Το στοίχημα λοιπόν της λειτουργίας τους (ή, τουλάχιστον, της λειτουργίας των ανεμιστήρων εκεί που δεν υπάρχουν κλιματιστικά) αναδεικνύεται ως κομβικό για να μην θρηνήσουμε θύματα και αυτό είναι ένας επιπλέον λόγος που το στοίχημα της ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να κερδηθεί, μεταξύ άλλων και με εισαγωγές επαρκών ποσοτήτων από γειτονικές χώρες.

Υποχρεωτικό το rapid test

Τα κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, αστέγων και άλλων κατηγοριών πολιτών που χρειάζονται ιδιαίτερη μέριμνα, αποτελούν μια πολύ δύσκολη υπόθεση την εποχή της πανδημίας, γιατί ενδέχεται να αποτελέσουν σημεία πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας συστήνει στις αρμόδιες αρχές που έχουν υπό την εποπτεία τους τους χώρους που θα φιλοξενηθούν ηλικιωμένοι και άστεγοι που χρήζουν ανάγκης, να εξεταστεί η δυνατότητα διεξαγωγής -πριν την εισαγωγή τους στο χώρο- rapid test, καθιστώντας το έτσι …προαιρετικό! Επίσης προβλέπει διημέρευση, αλλά όχι διανυκτέρευση, κάτι που θα πρέπει ασφαλώς να διορθωθεί, καθώς και τη νύχτα οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θα αντιμετωπίζουν στους χώρους που διαμένουν τα ίδια προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν και την ημέρα!

Ομάδες υψηλότερου κινδύνου

Μείζον παραμένει και το θέμα της προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα. Οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια και στις οικοδομές, στην ασφαλτόστρωση δρόμων, οι ταχυμεταφορείς, τα ντελίβερι, οι ψήστες κοκ, αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου και θα πρέπει να ληφθούν πραγματικά μέτρα προστασίας της υγείας τους.

Πύκνωση δρομολογίων!

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πυκνώσει τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών, πρωτίστως των αστικών λεωφορείων, ώστε οι πολίτες που θα τα χρησιμοποιήσουν αυτές τις ημέρες να μην περιμένουν στις στάσεις μέσα στιον καύσωνα είκοσι λεπτά και μισή ώρα!

Απίστευτη οδηγία!

Η εγκύκλιος της Πολιτικής Προστασίας δίνει την εξής οδηγία για τους ηλικιωμένους:

«Μετακινήστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά, φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών… Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά, εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα». Λες και απευθύνεται σε εκατομμυριούχους και όχι σε απλούς ανθρώπους!».

Αυτά, στις 30 Ιουλίου. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε!

πηγη