Τα Σκόπια απάντησαν στη Σόφια διακηρύσσοντας την “μακεδονική” ταυτότητα

Τα Σκόπια απάντησαν στη Σόφια διακηρύσσοντας την "μακεδονική ταυτότητα", Γιώργος Πρωτόπαπας

Η Βόρεια Μακεδονία θέτει τις δικές της “κόκκινες γραμμές” στην αντιπαράθεσή της με την Βουλγαρία, με τον πιο επίσημο τρόπο, καθώς τις πέρασε με νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος αν και έχει επενδύσει πολιτικά στην ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, δεν θα παραβιάσει τις “κόκκινες γραμμές” στις διαπραγματεύσεις με την Βουλγαρία, η οποία έχει ασκήσει βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας εξαιτίας των ιστορικών, γλωσσικών και εθνοτικών διαφορών τους.

Επισημαίνεται, ότι το νομοσχέδιο υιοθετήθηκε μετά από πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE του Κρίστιαν Μιτσκόσκι, ο οποίος δήλωσε ότι «είμαστε πολύ χαρούμενοι που το Κοινοβούλιο κράτησε την ουσία αυτού του ψηφίσματος βάσει επιστημονικών επιχειρημάτων. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να κρατήσει τον λόγο της για πέντε λεπτά, αλλά με αυτό το ψήφισμα δεν μπορεί να υπάρξει καμία ενέργεια αντίθετη στη βούληση του λαού».

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε εκτός από το VMRO-DPMNE, από το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, καθώς και από τα αλβανικά κόμματα. O Μιτσκόσκι δεσμεύει με το νομοσχέδιο τον Ζάεφ, οποίος παρά τις κατά καιρούς ήπιες αντιδράσεις του, δεν έχει πλέον περιθώρια ελιγμών. Η Βόρεια Μακεδονία, αν και καίγεται για την ένταξη στην ΕΕ, με το νομοσχέδιο των “κόκκινων γραμμών” θεωρεί ότι θα προασπίσει τα εθνικά της συμφέροντα, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τη Σόφια για να ενδώσει.

Η συνεχεια του αρθρου εδω