Ολοκαύτωμα! Αύξηση 300% καμένων εκτάσεων και 160% δασικών πυρκαγιών το 2021,μέχρι στιγμής!

Η χώρα καίγεται και η “επιφυλακή του κρατικού μηχανισμού” δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει τη πύρινη λαίλαπα. Η Ελλάδα βιώνει το χειρότερο εξάμηνο καταστροφών από πυρκαγιές κι αυτό δεν είναι δημοσιογραφική εκτίμηση ή κριτική της αντιπολίτευσης. Είναι επιστημονική διαπίστωση που υποστηρίζεται από στοιχεία. Γι΄ αυτή τη τεράστια καταστροφή η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει εξηγήσεις και να πάψει να κρύβεται πίσω από “συσκέψεις” και ανακοινώσεις “ετοιμότητας και επιφυλακής”.

Οι φωτιές της Αχαΐας ,έρχονται να προστεθούν στην απίστευτη καταστροφή του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Πριν μερικές ημέρες  (13 Ιουλίου) το meteo.gr  δημοσίευσε επιστημονικό άρθρο που υπογράφουν οι  Θ.Μ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη. Τι έγραφαν; 

Με το πρώτο μισό της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου (01.05.2021 – 30.07.2021) να ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS, European Forest Fire Information System) για την έως σήμερα πορεία των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, καταγράφεται σήμερα αύξηση κατά 300% σε ό,τι αφορά στην καμένη έκταση και κατά 160% σε ό,τι αφορά στον αριθμό των δασικών πυρκαγιών, συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 2000 – 2008.

Ειδικότερα, με βάση το EFFIS, η καμένη έκταση της χώρας μας έως και τη Δευτέρα 12.07.2021 ανέρχεται σε 109.830 στρέμματα . Η έκταση αυτή είναι σχεδόν τετραπλάσια του αντίστοιχου μέσου όρου της περιόδου 2008 – 2020 (27.640 στρέμματα), αντιστοιχώντας σε αύξηση κατά περίπου 300%. Τη σημαντικότερη συνεισφορά (σχεδόν το 50%) σε αυτή την αύξηση έχει η δασική πυρκαγιά του Σχίνου, ακολουθούμενη από τις δασικές πυρκαγιές σε Κεφαλλονιά, Χίο, Έβρο, Βαρνάβα, και Νέα Στύρα. ΕΔΩ όλο το άρθρο.

Ποια επιφυλακή λοιπόν και ποια ετοιμότητα; 

Θα εξηγήσει κάποιος γιατί αυτή η καταστροφή; Τι συμβαίνει;

Είχαν ληφθεί μέτρα; Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως όχι.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι μόλις στις 22 Ιουνίου είχε αναρτηθεί στη Διαύγεια  η ανακοίνωση με την οποία μετατίθονταν η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών του διαγωνισμού με αντικείμενο την «Εν Συνεχεία Υποστήριξη του Συστήματος Αεροπυρόσβεσης CL 215-415», χωρίς τροποποίηση των όρων της σχετικής διακήρυξης. Ποια είναι η “καταληκτική ημερομηνία”; Η 6η Αυγούστου! Πάλι καλά που τουλάχιστον έφεραν το ρωσικό Beriev για να “συμπαρασταθεί” στα “κουρασμένα” πυροσβεστικά αεροσκάφη μας.

πηγη