Είναι βιώσιμο το ισλαμικό μοντέλο-τέρας του Ερντογάν;

Είναι βιώσιμο το ισλαμικό μοντέλο-τέρας του Ερντογάν; Νίκος Μπινιάρης

Για τον Ερντογάν, όπως και για τις υπόλοιπες ισλαμικές χώρες, έχει έρθει πια στην επιφάνεια το κρίσιμο ιστορικό ερώτημα: ποια είναι η θέση του Ισλάμ στο σημερινό κόσμο; Και αυτό γίνεται οξύτερο με την εμφάνιση του σαλαφισμού και των παραφυάδων του εντός του Ισλάμ. Πατώντας στο δικό του ισλαμικό μοντέλο, ο Ερντογάν κατηγορεί τη Δύση σαν ισλαμοφοβική και η αλήθεια είναι πως υπάρχει διάχυτη ισλαμοφοβία.

Από την άλλη πλευρά, οι Δυτικοί και ο Ερντογάν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, ξεχνούν την απέραντη και επιθετική χριστιανοφοβία στις μουσουλμανικές χώρες. Δεν θα επεκταθώ σε κραυγαλέα παραδείγματα παρά μόνο σε δύο: πόσοι είναι οι εναπομείναντες χριστιανικοί πληθυσμοί στη Μέση Ανατολή σήμερα, αν τους συγκρίνουμε με όσους υπήρχαν αμέσως μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Τί συμβαίνει σήμερα στους Χριστιανούς της Νιγηρίας;

Το ερώτημα της θέσης του Ισλάμ στο σημερινό κόσμο ευσχήμως ο Ερντογάν αποφεύγει να το απαντήσει, όπως και η τουρκική κοινωνία, όπως και όλες οι ισλαμικές κοινωνίες. Η απάντηση στο ερώτημα είχε εμφανιστεί στην πλήρη της έκταση και βάθος στον πόλεμο στη Συρία, ως μια τερατώδης ενδο-ισλαμική πολιτική-ιδεολογική σύγκρουση, αλλά και ως σύγκρουση πολιτισμών.

η συνεχεια του αρθρου εδω