Πάρτε μέτρα για τον καύσωνα- Να εξασφαλιστεί η επάρκεια ρεύματος!

Πάρτε μέτρα για τον καύσωνα- Να εξασφαλιστεί η επάρκεια ρεύματος!

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κοπεί το ηλεκτρικό και, πολύ περισσότερο να υπάρξει λοκ ντάουν. Οι επικίνδυνες ομάδες εργαζομένων. Να πυκνώσουν τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών. Ο κίνδυνος των κρουσμάτων στα κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων και αστέγων.

Οι προειδοποιήσεις της ΕΜΥ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον καύσωνα που ξεκινά στη χώρα μας:

-Το καιρικό φαινόμενο είναι επικίνδυνο, καθώς θα έχει μεγάλη διάρκεια αλλά και γιατί η διαφορά μέγιστης ελάχιστης θερμοκρασίας (το λεγόμενο το θερμοκρασιακό εύρος) θα είναι μικρή. Η κορύφωση του φαινομένου εκτιμάται πως θα συμβεί στις αρχές της βδομάδας, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες όμως θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή του Σωτήρος, 6 Αυγούστου!

-Οι μέγιστες θερμοκρασίες το επόμενο τριήμερο θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά μεταξύ 42 και 44 βαθμών, ενώ στη νησιωτική χώρα θα κυμανθούν 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα. Η δε θερμοκρασία θα παραμένει υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών, με τις ελάχιστες τιμές της να ξεπερνούν τους 28 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές!

Το πρώτο ζητούμενο είναι ασφαλώς η εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να μην υπάρξουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και πολύ περισσότερο να μην υπάρξει λοκ ντάουν σε περιοχή της χώρας και δη στην πρωτεύουσα ή στις μεγάλες πόλεις. Οι επιστήμονες παρομοιάζουν τον επικείμενο καύσωνα με τον θανατηφόρο καύσωνα του 1987 (άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς στη χώρα), επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η μεγάλη διαφορά είναι πως σήμερα τα διαμερίσματα-κλουβιά στην πρωτεύουσα, αλλά και σε όλη τη χώρα, διαθέτουν κλιματιστικά που δεν διέθεταν τότε. Το στοίχημα λοιπόν της λειτουργίας τους (ή, τουλάχιστον, της λειτουργίας των ανεμιστήρων εκεί που δεν υπάρχουν κλιματιστικά) αναδεικνύεται ως κομβικό για να μην θρηνήσουμε θύματα και αυτό είναι ένας επιπλέον λόγος που το στοίχημα της ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να κερδηθεί, μεταξύ άλλων και με εισαγωγές επαρκών ποσοτήτων από γειτονικές χώρες.

Υποχρεωτικό το rapid test

Τα κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, αστέγων και άλλων κατηγοριών πολιτών που χρειάζονται ιδιαίτερη μέριμνα, αποτελούν μια πολύ δύσκολη υπόθεση την εποχή της πανδημίας, γιατί ενδέχεται να αποτελέσουν σημεία πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας συστήνει στις αρμόδιες αρχές που έχουν υπό την εποπτεία τους τους χώρους που θα φιλοξενηθούν ηλικιωμένοι και άστεγοι που χρήζουν ανάγκης, να εξεταστεί η δυνατότητα διεξαγωγής -πριν την εισαγωγή τους στο χώρο- rapid test, καθιστώντας το έτσι …προαιρετικό! Επίσης προβλέπει διημέρευση, αλλά όχι διανυκτέρευση, κάτι που θα πρέπει ασφαλώς να διορθωθεί, καθώς και τη νύχτα οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θα αντιμετωπίζουν στους χώρους που διαμένουν τα ίδια προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν και την ημέρα!

Ομάδες υψηλότερου κινδύνου

Μείζον παραμένει και το θέμα της προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα. Οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια και στις οικοδομές, στην ασφαλτόστρωση δρόμων, οι ταχυμεταφορείς, τα ντελίβερι, οι ψήστες κοκ, αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου και θα πρέπει να ληφθούν πραγματικά μέτρα προστασίας της υγείας τους.

Πύκνωση δρομολογίων!

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πυκνώσει τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών, πρωτίστως των αστικών λεωφορείων, ώστε οι πολίτες που θα τα χρησιμοποιήσουν αυτές τις ημέρες να μην περιμένουν στις στάσεις μέσα στιον καύσωνα είκοσι λεπτά και μισή ώρα!

Απίστευτη οδηγία!

Η εγκύκλιος της Πολιτικής Προστασίας δίνει την εξής οδηγία για τους ηλικιωμένους:

«Μετακινήστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά, φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών… Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά, εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα». Λες και απευθύνεται σε εκατομμυριούχους και όχι σε απλούς ανθρώπους!

πηγη