Έρχεται τρίτη δόση εμβολίου από Σεπτέμβριο και «αποβολή» ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών

Έρχεται τρίτη δόση εμβολίου από Σεπτέμβριο και «αποβολή» ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών

Τρίτη δόση εμβολίου από τον Σεπτέμβριο και όσα θα ισχύσουν για τους εκπαιδευτικούς που δεν θα εμβολιαστούν.

Σίγουρο πλέον πρέπει να θεωρείται ότι η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων –όπως αρκετά μέλη της προβλέπουν και δημόσια – θα δώσει το αμέσως επόμενο διάστημα το «πράσινο φως» για τρίτη δόση εμβολίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, μέσα στον Αύγουστο, τα μέλη της Επιτροπής των Ειδικών θα καταλήξουν σε αποφάσεις σχετικά τον χρόνο χορήγησης μιας τρίτης, ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά του κορoνοϊού. Το ίδιο, άλλωστε, αναμένεται να πράξουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς οι επιστήμονες διεθνώς αλλά και οι φαρμακευτικές εταιρείες προκρίνουν την ανάγκη τρίτης δόσης τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Από όσα έχουν συζητηθεί μέχρι στιγμής, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα για τρίτη, ενισχυτική δόση, για άτομα που έχουν μειωμένη ανοσιακή απόκριση από τον εμβολιασμό, είτε λόγω γήρατος, είτε γιατί νοσούν βαριά καθώς και οι υγειονομικοί, οι οποίοι εμβολιάστηκαν από τους πρώτους, με αποτέλεσμα να έχει περάσει ένα αρκετά μεγάλο διάστημα από τότε.

Η σχετική συζήτηση εντάθηκε μετά την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και τις δημόσιες τοποθετήσεις επιστημονικών στελεχών των φαρμακευτικών εταιρειών Pfizer και BioteNTech σύμφωνα με τις οποίες μία τρίτη δόση μετά από έξι μήνες, ενισχύει την προστασία από όλες τις μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Στη μεγάλη εικόνα, πάντως, το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης παραμένει ο υψηλός αριθμός ανεμβολίαστων πολιτών και η μη ανταπόκρισή τους στις συνεχείς εκκλήσεις της πολιτείας για άμεσο εμβολιασμό. Και αυτό, την ίδια στιγμή, που αν δεν έχουμε μπει ακόμα στον Αύγουστο, ο χάρτης της Ελλάδας «κοκκινίζει» ξανά.

Η εμβολιαστική κάλυψη έχει κολλήσει κοντά στο 71% για τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 80 ετών ενώ παραμένει ανησυχητικά χαμηλά για τους νέους ανθρώπους, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή οι νέες ηλικίες οδηγούν την πανδημία.

Στις ηλικίες αυτές το ποσοστό κινείται κάτω από 45%, που σημαίνει ότι ούτε καν ο ένας στους δύο δεν είναι εμβολιασμένοι.

Δυσοίωνο είναι το τοπίο και στους εκπαιδευτικούς, για τους οποίους, όπως αποσαφήνισε προ διημέρου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα υποχρεωτικότητας εμβολιασμού.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, από το σύνολο των 155.000 εκπαιδευτικών, παραμένουν ανεμβολίαστοι οι 46.500 – αριθμός που προοιωνίζεται σημαντικές αναταράξεις στην επόμενη σχολική χρονιά.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε ήδη τροπολογία (σε νομοσχέδιο του Ψηφιακής Πολιτικής), η οποία προβλέπει ότι δεν θα μπαίνει κανείς εκπαιδευτικός στις τάξεις από το φθινόπωρο εάν δεν προσκομίζει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού τεστ. Οι υπόλοιποι θα παραμένουν εκτός τάξης, ενώ για την κάλυψη των κενών που θα δημιουργηθεί, θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης αναπληρωτών καθηγητών και δασκάλων με τρίμηνες συμβάσεις που θα ανανεώνονται για τρεις ακόμα μήνες, αν καταστεί αναγκαίο.

Όσοι, δε, αρνούνται να εμβολιαστούν, δεν θα μισθοδοτούνται κατά την περίοδο που δεν εργάζονται. Που σημαίνει ότι η μέγγενη «σφίγγει»…

πηγη