Spiegel: Σωτηρία στη Θάσο χάρη σε Έλληνα της Γερμανίας

Ελλάδα, Θάσος, Υψάριο,

Η διάσωση Γερμανών πυροσβεστών στη Θάσο χάρη σε Έλληνα πυροσβέστη της Γερμανίας και η εισαγωγή υποχρεωτικού αρνητικού τεστ από όλους τους εισερχόμενους στη Γερμανία στις σελίδες του Τύπου.

Το όρος Υψάριο στη Θάσο έχει ύψος 1.204 μέτρα

«Βοήθεια από απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων. Δώδεκα μέλη ομάδας εθελοντών πυροσβεστών από τη Βαυαρία χάθηκαν στη Θάσο κατά τη διάρκεια πεζοπορίας. Σώθηκαν χάρη στη βοήθεια συναδέλφου τους από τη Νυρεμβέργη», γράφει η ιστοσελίδα Spiegel Online με τίτλο «Πυροσβέστης από τη Νυρεμβέργη συμβάλλει σε σωτηρία στην Ελλάδα». 

Η διαδικτυακή έκδοση του γερμανικού περιοδικού παρατηρεί: «Οι γερμανοί πυροσβέστες επικοινώνησαν με τα κεντρικά της πυροσβεστικής στη Νυρεμβέργη μέσω της γραμμής βοήθειας, μιας και δύο μέλη της ομάδας είχαν χαθεί για ώρες χωρίς να έχουν μαζί τους αρκετό νερό. Προηγουμένως οι πυροσβέστες επικοινώνησαν με τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης εκτάκτων αναγκών 112, δεν κατάφεραν ωστόσο να συνεννοηθούν λόγω γλώσσας.

Ελλάδα, Θάσος, παραλία, Αλυκή,
Η παραλία Αλυκή στη Θάσο

Στην κλήση των απελπισμένων πυροσβεστών απάντησε ένας Έλληνας της Νυρεμβέργης, ο οποίος όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, είχε ζήσει στη Θάσο και είχε αποθηκευμένο στο κινητό του ακόμα και τον αριθμό κλήσης της Πυροσβεστικής του νησιού. Μέσω GPS εντόπισε τους πυροσβέστες και ειδοποίησε τους συναδέλφους στη Θάσο. Επειδή όμως τα 12 ελικόπτερα της περιοχής είχαν μεταφερθεί στην Αθήνα για την καταπολέμηση της φωτιάς στο Διόνυσο, ομάδα διάσωσης 50 ατόμων ξεκίνησε με τα πόδια να βρει τους πυροσβέστες που είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους.

Μετά από πέντε ώρες εντοπίστηκαν όλοι οι Γερμανοί πυροσβέστες, εφοδιάστηκαν με τα απαραίτητα και επέστρεψαν σώοι και αβλαβείς στο ξενοδοχείο τους. Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Νυρεμβέργης ωστόσο δεν θέλησε να αποκαλύψει από πια ακριβώς πόλη της Βαυαρίας προέρχονταν η ομάδα των εθελοντών πυροσβεστών».

Πώς θα διαμορφωθεί ένα ακόμα φθινόπωρο με κορωνοϊό

Κιφερσφέλντεν, συνοριακός έλεγχος, Αυστρία, Γερμανία,
«Δεν είναι δυνατόν ο έλεγχος όλων των οχημάτων στα σύνορα»

Στα σχόλια του γερμανικού Τύπου κυριαρχούν και σήμερα τα σχέδια του Βερολίνου για υποχρεωτικό αρνητικό τεστ κορωνοϊού σε όλους όσους εισέρχονται στη Γερμανία, οδικώς, αεροπορικώς, ανεξάρτητα από το αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι: Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει με τίτλο «Χωρίς σχέδιο»: «Περίπου το 10% των κρουσμάτων είναι πλέον εισαγόμενα. Θα πρέπει επομένως να αυξηθούν τα τεστ, οι έλεγχοι στα σύνορα ακόμα και να επιβληθεί καραντίνα όπου κριθεί απαραίτητο. Είναι στο χέρι όλων μας πως θα διαμορφωθεί ένα ακόμα φθινόπωρο με κορωνοϊό. Την διαφορά θα μπορούσαν να κάνουν η προσέλευση  του πληθυσμού στα εμβολιαστικά κέντρα, η αύξηση των τεστ και η συνετή συμπεριφορά».

Υπέρ των υποχρεωτικών τεστ για τους εισερχόμενους στη Γερμανία τάσσεται και η Augsburger Allgemeine: «Η υποχρέωση όλοι οι εισερχόμενοι στη χώρα να προσκομίζουν αρνητικό τεστ θα έπρεπε να υπάρχει εδώ και καιρό. Κάθε έγκαιρα εντοπισμένο κρούσμα συμβάλλει στο άνοιγμα των σχολείων, καταστημάτων και της εστίασης το φθινόπωρο και απομακρύνει την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων. Από την άλλη είναι σωστό ότι δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί κάθε όχημα στα γερμανικά σύνορα. Όμως αυτό δεν μπορεί να είναι επιχείρημα κατά ενός υποχρεωτικού αρνητικού τεστ».

Γερμανία, συντηρητικοί, Μάρκους Ζέντερ, Άρμιν Λάσετ
Άσπονδοι «φίλοι»: Μάρκους Ζέντερ και Άρμιν Λάσετ

Τις πολιτικές διαστάσεις του ζητήματος λιγότερο από δύο μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου φωτίζει η Süddeutsche Zeitung: «Οι δηλώσεις του Βαυαρού πρωθυπουργού ότι από 1ης Αυγούστου θα ισχύει η υποχρεωτική προσκόμιση αρνητικού τεστ για όλους δείχνει το πνεύμα ανταγωνισμού μεταξύ του Μάρκους Ζέντερ και του υποψήφιου καγκελάριου των συντηρητικών Άρμιν Λάσετ. Ο Βαυαρός πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν είναι ο μόνος στους κόλπους της Χριστιανικής Ένωσης, που ανησυχεί για ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, διότι αυτό ενδέχεται θέσει σε κίνδυνο τη σχεδόν βέβαιη νίκη των συντηρητικών στις εκλογές και να ακυρώσει τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Στη πραγματικότητα όμως οι διαφωνίες γύρω από την καταπολέμηση της πανδημίας είναι απλά η αφορμή για μια νέα, ανοιχτή κόντρα Ζέντερ-Λάσετ με απρόβλεπτες επιπτώσεις για τους συντηρητικούς στην τελική ευθεία για τις εκλογές».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

πηγη