Πόσο μειώνονται ανά δίμηνο τα αντισώματα από το εμβόλιο της Pfizer

Πόσο μειώνονται ανά δίμηνο τα αντισώματα από το εμβόλιο της Pfizer, Όλγα Μαύρου

H Pfizer δημοσίευσε νεότερη μελέτη για το ρυθμό με τον οποίο μειώνονται τα επίκτητα αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό μετά από την δεύτερη δόση του εμβολίου της, όμως οι ειδικοί δε πείθονται. Η μείωση φαίνεται σημαντική, αλλά πρόκειται για μελέτη της ίδιας της εταιρίας που προσδοκά δισεκατομμύρια κέρδη από την τρίτη δόση. Η έρευνα της εταιρίας δεν έχει μάλιστα ακόμη εγκριθεί (ως είθισται) από κάποια έγκυρη ιατρική επιθεώρηση.

Για να έχει κύρος μια έρευνα, πρέπει τρόπον τινά να έχει την πιστοποίηση ότι εξετάσθηκε από ειδήμονες σε ειδικά ιατρικά έντυπα και δεν έχει σφάλματα. Αν η μελέτη της Pfizer υιοθετηθεί (παρότι παρουσιάζει σημαντικά ερευνητικά “φάουλ”), θα συνεπάγεται αριθμό εμβολίων δύσκολα αντιμετωπίσιμο οικονομικά, ακόμη και από ισχυρές οικονομίες, αλλά θέτει και ηθικά ζητήματα, καθώς κάποιοι θα παίρνουν τρίτη δόση, ενώ κάποιοι δεν έχουν λάβει ακόμη ούτε μια.

Στους ειδήμονες προκαλεί και ερωτήματα όχι μόνον για την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης, αλλά ίσως και για την ασφάλειά της. Μήπως, δηλαδή, η τρίτη δόση προκαλεί περισσότερες παρενέργειες και συνιστά ένα περιττό ρίσκο; Και οι Ευρωπαίοι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί, αλλά και ο ιολόγος  Άντονι Φάουτσι που συμβουλεύει σχετικά την αμερικανική κυβέρνηση, θεωρεί ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι απαραίτητη μια τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό.

Η συνεχεια του αρθρου εδω