Νέα μέτρα: Απόβαση αστυνομικών σε νησιά και σκέψεις για απαγόρευση πανηγυριών

Νέα μέτρα: Απόβαση αστυνομικών σε νησιά και σκέψεις για απαγόρευση πανηγυριών

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣΣτην ηπειρωτική χώρα, η κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμό για τη συρροή πιστών στις Εκκλησίες το 15αύγουστο αλλά και για τα πανηγύρια που διοργανώνονται σε πολλές και χωριά ανά την επικράτεια.

Η μετάλλαξη Δέλτα βάζει σε «πύρινο κλοιό» στη χώρα, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να εκπονούν σχέδια διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων, καθ οδόν προς τον εορτασμό του 15αύγουστου, που θεωρείται και η κορύφωση της καλοκαιρινής σαιζόν.

Η προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων είναι στραμμένη προς δύο κατευθύνσεις:

– Προς τα νησιά όπου αναμένεται να κατευθυνθεί τις επόμενες μέρες ο κύριος όγκος του εγχώριου και εισαγόμενου τουρισμού, και

– Προς την ενδοχώρα, λόγω της μετακίνησης πολλών πολιτών προς τον τόπο καταγωγής τους και κυρίως λόγω των θρησκευτικών και άλλων πανηγυριών που παραδοσιακά γίνονται αυτές τις μέρες.

Σε ό,τι αφορά τα νησιά, ιδιαίτερα αυτά στα οποία καταγράφεται ραγδαία επιδημιολογική επιβάρυνση, η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να αποτραπεί ένα τοπικό lockdown, στην «καρδιά» του καλοκαιριού. Το σχέδιο αφορά κατά προτεραιότητα την Ίο και την Πάρο και σε δεύτερο επίπεδο την Κρήτη.

Ήδη η κυβέρνηση αποφάσισε την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας και των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων προστασίας στην Ίο και την Πάρο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, καταφτάνουν 30 αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας καθώς και 10 αστυνομικοί με πολιτικά.

Παρόμοια μέτρα δρομολογούνται και στην Πάρο, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, μαζί με την Ίο, τη Μύκονο και την Κρήτη, αποτελούν τα νησιά με την πιο κρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση. Στην Πάρο θα μεταφερθούν άμεσα αντίστοιχες δυνάμεις με αυτές που θα καταφτάσουν στην Ίο.

Σε ό,τι αφορά την ηπειρωτική χώρα, η κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμό για τη συρροή πιστών στις Εκκλησίες το 15αύγουστο αλλά και για τα πανηγύρια που διοργανώνονται σε πολλές και χωριά ανά την επικράτεια.

Από μηνών έχει ψηφιστεί διάταξη, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η διεξαγωγή πανηγυριών και άλλων μαζικών εκδηλώσεων μόνο σε πόλεις και χωριά που έχει εμβολιαστεί το 50% των κατοίκων. Εκφράζονται, ωστόσο, φόβοι ότι δύσκολα θα μπορέσει η πολιτεία να ελέγξει τόσο τη νομιμότητα όσο και τις συνθήκες υπό τις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι μαζικές συγκεντρώσεις. Αν η κατάσταση επιβαρυνθεί δραματικά, τότε δεν θα πρέπει να αποκλείεται ακόμα και η εντολή ακύρωσης εκδηλώσεων σε περιοχή με μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση.

πηγη