Φράχτη θέλει ο Βέμπερ στα σύνορα Ε.Ε.-Λευκορωσίας

Φράχτη θέλει ο Βέμπερ στα σύνορα Ε.Ε.-Λευκορωσίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει κάνει ακόμη τίποτα συγκεκριμένο για τον ισχυρό άνδρα της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, που «σπρώχνει» ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά καλύτερα να δράσει γρήγορα, προειδοποίησε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, «δεν είναι μόνο οι Βαλτικοί που το βλέπουν ως κορυφαία προτεραιότητα».

«Η συνεχιζόμενη επίθεση στα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα από τον πρόεδρο-δικτάτορα Λουκασένκο αποτελεί στρατηγική πρόκληση εξωτερικής πολιτικής για ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Politico.

«Περιμένουμε πλήρη και άνευ όρων υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να στηρίξει τις λιθουανικές αρχές για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων», δήλωσε ο Βέμπερ. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει, «αν χρειαστεί», τη χρησιμοποίηση κάθε όπλου που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ, από τη διάθεση χρημάτων έως την εφαρμογή κυρώσεων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τον Βέμπερ, η Ε.Ε. θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει «την κατασκευή του φράχτη στα σύνορα, να βοηθήσει στη διεκπεραίωση και την επαναπροώθηση των αφίξεων και να θέσει προ των ευθυνών τους όλους τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις που διευκολύνουν αυτό το κυνικό σύστημα εμπορίας ανθρώπων».

πηγη