Τα νέα μέτρα σε εστίαση και τουρισμό φέρνουν μείωση μισθού 80 ευρώ – Ποιος πληρώνει τα τεστ

Τα νέα μέτρα σε εστίαση και τουρισμό φέρνουν μείωση μισθού 80 ευρώ - Ποιος πληρώνει τα τεστ

Κόστος 100 ευρώ το μήνα έχουν τα νέα μέτρα με τα τεστ σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε τουρισμό και εστίαση. Πώς μοιράζεται το κόστος και ποιος πληρώνει τα τεστ.

Τα νέα μέτρα σε εστίαση και τουρισμό είναι σε ισχύ από χθες Δευτέρα και πλέον ξεκαθαρίστηκε ποιος πληρώνει το κόστος των τεστ.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι που είναι ανεμβολίαστοι πρέπει να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα για να πάνε στη δουλειά τους.

Πρέπει να κάνουν ένα self test και ένα rapid test. Το συνολικό κόστος είναι στα 100 ευρώ το μήνα. Από αυτά τα 20 ευρώ αναλαμβάνει το δημόσιο, ενώ το κόστος για τα rapid βαρύνει τον εργαζόμενο, ο οποίος επί της ουσίας θα έχει μείωση μισθού 80 ευρώ.

Το rapid test κοστίζει 20 ευρώ. Οπότε ο εργαζόμενος θα πρέπει να το κάνει και να το δηλώσει στην ΕΡΓΑΝΗ. Το αποτέλεσμα θα ελέγχεται από τον εργοδότη.

Αν έχει χρόνο ο εργαζόμενος μπορεί να στηθεί στην ουρά στα σημεία που γίνονται δωρεάν τεστ.

Τα νέα μέτρα ισχύουν σε όλη την Ελλάδα.

Όπως ξεκαθαρίστηκε χθες σχετικά με την υποχρέωση των εργαζομένων στην εστίαση και τον τουρισμό για δύο εβδομαδιαία τεστ ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 επισημαίνονται τα ακόλουθα:

1) Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης έχουν υποχρέωση να πραγματοποιούν δυο τεστ κάθε εβδομάδα και να δηλώνουν τα αποτελέσματα στην πλατφόρμα της Εργάνης.

2) Το 1ο τεστ είναι self test, διατίθεται δωρεάν από το κράτος και πραγματοποιείται στην αρχή της εβδομάδας.

Το 2ο τεστ είναι εργαστηριακό rapid test, πραγματοποιείται με ευθύνη του εργαζομένου, ελέγχεται από τον εργοδότη και δηλώνεται έως την Πέμπτη κάθε εβδομάδας.

3) Για τη δήλωση του εργαστηριακού τεστ θα πρέπει να υποβάλλεται στην πλατφόρμα της Εργάνης η βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr

4) Οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δεν έχουν υποχρέωση τεστ 14 ημέρες: α) μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου των δύο δόσεων ή β) την μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου.

πηγη