Η Βόρεια και η Νότια Κορέα επαναφέρουν την γραμμή άμεσης επικοινωνίας

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα επαναφέρουν την γραμμή άμεσης επικοινωνίας

Σε συμφωνία για επαναφορά των διαύλων επικοινωνίας, που είχαν διακοπή εδώ και έναν χρόνο, προχώρησαν η Βόρεια Κορέα και η Νότια Κορέα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η δεύτερη.

Η Πιονγιάνγκ είχε αναστείλει μονομερώς τη λειτουργία των ανοιχτής γραμμής τον Ιούνιο του 2020, εξαιτίας της οργής που προκάλεσε η αποστολή τυπωμένου προπαγανδιστικού υλικού από αντικαθεστωτικούς στη Νότια Κορέα.

Ωστόσο, οι ηγέτες των δύο χωρών, ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Μουν Τζε-ιν, αντάλλαξαν αρκετές προσωπικές επιστολές από τον Απρίλιο και συμφώνησαν να αποκατασταθούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κυανού Οίκου. Σκοπός είναι να υπάρξει οικοδόμηση εμπιστοσύνης και να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο κρατών, κατά την ίδια πηγή.

Από την πλευρά του το βορειοκορεάτικο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι όλοι οι διακορεατικοί δίαυλοι επικοινωνίας επαναλειτουργούν από τις 10:00  κατόπιν της συμφωνίας.

Ο κ. Μουν ελπίζει πως η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Τζο Μπάιντεν θα επιδιώξει επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων προκειμένου η Βόρεια Κορέα να απαλλαγεί από τα πυρηνικά όπλα και τους βαλλιστικούς πυραύλους της με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της, που είχαν αρχίσει επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ, με ιστορικές συνόδους κορυφής μεν αλλά χωρίς να καταγραφεί απτή πρόοδος.

πηγη