Νέο Βιετνάμ για τις ΗΠΑ το Αφγανιστάν – Γιατί νίκησαν οι Ταλιμπάν

Νέο Βιετνάμ για τις ΗΠΑ το Αφγανιστάν – Γιατί νίκησαν οι Ταλιμπάν, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Η φύση των αμερικανικών υπερπόντιων στρατιωτικών επιχειρήσεων αλλάζει και πάλι. Αυτή τη φορά μακριά από τις επιχειρήσεις αντιτρομοκρατίας και αντιανταρτικές επιχειρήσεις, προς μια εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού και επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας. Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες σημαντικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή και στο Αφγανιστάν, είναι λίγοι αυτοί που παίρνουν θέσεις κατά της αλλαγής ή στηρίζουν τους δαπανηρούς “συνεχείς πόλεμους”. Ωστόσο, η συναίνεση για το τί δεν θα κάνουν πια οι ΗΠΑ δεν λέει τίποτα για το τί πρέπει να κάνουν.

Μετά από 20 χρόνια πολέμου οι ΗΠΑ φεύγουν από το Αφγανιστάν κατά τρόπο που θυμίζει την φυγή τους από την Ινδοκίνα το 1973. Τώρα, όπως και τότε, η πανίσχυρη Αμερική προσπάθησε να εδραιώσει ένα δυτικότροπο καθεστώς ενάντια σε έναν αδιάφορο ή εχθρικό πληθυσμό χωρίς αποτέλεσμα. Και στις δύο αυτές συρράξεις οι ΗΠΑ μπήκαν χωρίς κάποιο απώτερο σχέδιο ή σκοπό.

Τότε οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν τους αντάρτες του Νοτίου Βιετνάμ και τον στρατό του Βορείου Βιετνάμ με όλη τη στρατιωτική τους ισχύ, ενώ οι εχθροί τους λάμβαναν την υποστήριξη των κομουνιστικών κρατών. Μετά από ατελέσφορες προσπάθειες, στις οποίες καταστράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό των υποδομών σε όλη την Ινδοκίνα, αποχώρησαν αφήνοντας έκθετους τους πρώην συνεργάτες τους.

Η συνεχεια του αρθρου εδω