Γιώργος Τσούνης: Από τα Γκράβαρα πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα;

Γιώργος Τσούνης: Από τα Γκράβαρα πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα; Νεφέλη Λυγερού

Ο ήλιος, ο ηλιάτορας, όπως τον είχε περιγράψει και αποτυπώσει στο έργο του ο Οδυσσέας Ελύτης, είναι αυτός που αποπλάνησε τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάϊατ. Ερωτώμενος τί ξεχωρίζει από την παραμονή του στην Ελλάδα, εκείνος απάντησε: το φως. Με αυτό, άλλωστε, είναι “ντυμένη” η ιστορία, οι τόποι, το Αιγαίο, οι παραδόσεις, ολάκερη η χώρα… Και με αυτό το φως, είναι ήδη εξοικειωμένος ο εμφανιζόμενος –απο τα αμερικανικά Μίντια– ως αντικαταστάτης του Πάϊατ.

Ο Τζορτζ Τσούνις γεννήθηκε το 1967. Ανατράφηκε και ανδρώθηκε με τον ήλιο αυτόν να λάμπει μέσα του, ακόμα και στη μακρινή και διόλου ηλιόλουστη Νέα Υόρκη. Του τον εμφύσησαν οι γονείς του Τζέιμς και Ελένη, μετανάστες πρώτης γενιάς. Εγκατέλειψαν τη Ναύπακτο και συγκεκριμένα τον Πλάτανο, ένα όμορφο ορεινό κεφαλοχώρι, που διατηρεί αναλλοίωτο ακόμα και σήμερα τον παραδοσιακό χαρακτήρα του και πήρε το όνομά του από το μεγάλο πλατάνι που υπάρχει στην κεντρική πλατεία.

Ο Τζορτζ πέρασε την παιδική του ηλικία στο Λονγκ Άϊλαντ, μαζί με τις δύο αδελφές του, Αναστασία και Βίκυ. Μεγαλώνοντας οι αδελφές του έγιναν δασκάλες σε δημόσια σχολεία. Όπως και να έχει, το σπίτι τους “μύριζε” Ελλάδα, καθώς αυτή ήταν πανταχού παρούσα. Οι γονείς τους διατηρούσαν με νύχια και με δόντια τους δεσμούς με την πατρίδα που άφησαν πίσω, την ελληνική κληρονομιά και γλώσσα.

Η συνεχεια του αρθρου εδω