Γιατί θα ενταθεί η κούρσα εξοπλισμών στην Ανατολική Μεσόγειο

Γιατί θα ενταθεί η κούρσα εξοπλισμών στην Ανατολική Μεσόγειο, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Πριν από μερικές μέρες έγινε αλλαγή φρουράς στην αρχηγία των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων. Ο απερχόμενος στρατηγός François Lecointre, σε συνέντευξη στη Le Figaro, άρθρωσε πύρινο λόγο, προειδοποιώντας για τις συγκρούσεις του μέλλοντος, οι οποίες (ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο) προδιαγράφονται πολλαπλές και έντονες. «Οι αντιπαραθέσεις με περιφερειακούς φορείς (Τουρκία, Ιράν, Ρωσία) θα είναι όλο και πιο σκληρές».

Ο Lecointre απηχεί τις διαπιστώσεις σειράς αναλυτών, ακόμη και εξόριστων Τούρκων, που βλέπουν την επιθετικότητα της Τουρκίας να αυξάνεται, με αποτέλεσμα να έχει προκαλέσει κούρσα εξοπλισμών στην Ανατολική Μεσόγειο με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Το γεγονός που έχει αυξήσει τις εντάσεις είναι η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και οι επακόλουθες προσπάθειες οριοθέτησης ΑΟΖ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ιστορική αντιπαράθεση Ελλάδας-Τουρκίας έχει ξεφύγει από το διμερές πλαίσιο. Τώρα πλέον έχει συμπαρασύρει περιφερειακούς και διεθνείς παίκτες σε κούρσα εξοπλισμών με σκοπό την προστασία των συμφερόντων τους από την προσπάθεια της Τουρκίας να υφαρπάξει πόρους άλλων. Αποδεδειγμένα πλέον, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Κύπρος έχουν τη δυνατότητα να γίνουν σημαντικοί παραγωγοί φυσικού αερίου. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, ακόμα κι αν δεν ανακαλύψει δικά της κοιτάσματα, την καθιστά φυσικό κόμβο μεταξύ της πλούσιας σε φυσικό αέριο Ανατολικής Μεσογείου και της διψασμένης για ενέργεια Ευρώπης.

Η συνεχεια του αρθρου εδω