Γέφυρα -με πρόσκληση για καφέ- ρίχνει το Ισραήλ στον Ερντογάν

Γέφυρα -με πρόσκληση για καφέ- ρίχνει το Ισραήλ στον Ερντογάν, Γιώργος Πρωτόπαπας

Η επικοινωνία μεταξύ του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ και του Τούρκου ομολόγου του Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί σε πρώτη ανάγνωση μια προσπάθεια επαναπρόσεγγισης των δύο κρατών, με στόχο να διερευνήσουν την αποκατάσταση των σχέσεών τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο  Χέρτζογκ προσκάλεσε για καφέ τον Ερντογάν «προκειμένου να επιλυθούν καλύτερα τα προβλήματα στην περιοχή», μόλις λίγες μέρες μετά την τηλεφωνική τους συνδιάλεξη.

Οι επαφές των δύο προέδρων διαφημίζονται από την τουρκική πλευρά και χαρακτηρίζονται σαν βελτίωση των τουρκό-ισραηλινών σχέσεων. Ωστόσο, η κατάσταση εμφανίζεται να είναι διαφορετική καθώς παραμένουν οι σημαντικές διαφορές τους, όπως επίσης και τα αντικροούμενα γεωπολιτικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο  Ισραηλινός πρόεδρος ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμά που παρουσιάστηκε στην έκθεση με θέμα “Καφές: Ανατολή και Δύση” ότι  «Πρόσφατα συνομίλησα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και άλλους ηγέτες στην περιοχή. Είμαι βέβαιος ότι όταν μαζευτούμε γύρω από ένα τραπέζι για καφέ, μπορούμε να προσφέρουμε σε ολόκληρη την περιοχή μας ένα καλύτερο μέλλον με τη συνεργασία σε πολιτιστικά και άλλα θέματα» . H εκδήλωση “Καφές: Ανατολή και Δύση” ήταν μια τουρκική έκθεση στη Δυτική Ιερουσαλήμ και, συγκεκριμένα, στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνη και είχε θέμα τον τουρκικό καφέ σήμερα αλλά και την ιστορία του καφέ στα οθωμανικά χρόνια.

Η συνεχεια του αρθρου εδω