Ιδιωτικές συντάξεις με κρατική εγγύηση – Όλο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Ιδιωτικές συντάξεις με κρατική εγγύηση - Όλο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Με πόρους του κρατικού προϋπολογισμού, που προέρχεται από τη φορολογία όλων των Ελλήνων πολιτών, θα χρηματοδοτηθεί το νέο σύστημα ιδιωτικών συντάξεων, όπως προκύπτει από το σχέδιο νόμου «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά», το οποίο κατατέθηκε χθες μετά τα μεσάνυχτα στη Βουλή.

Σύμφωνα με διάταξη του νομοσχεδίου, η τεράστια δημοσιονομική δαπάνη που προκαλείται από τη μετάβαση στο νέο σύστημα επικουρικών συντάξεων προβλέπεται να καλυφθεί από επιχορήγηση του προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ενστάσεις, επιφυλάξεις και παρατηρήσεις για το υπέρογκο κόστος της μετάβασης, που μπορεί να φτάνει 78 δισ. ευρώ, είχαν διατυπώσει οι πιστωτές, όπως ήδη έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.». Τελικά ο συμβιβασμός που επήλθε διαχέει το κόστος σε όλη τη φορολογία. 

Το αποτέλεσμα θα είναι ιδιωτικές συντάξεις για τους νέους, που θα μπουν στην ασφάλιση από την 1η Ιανουαρίου 2022 καθώς και για όλους όσοι εργάζονται, επιθυμούν να αλλάξουν σύστημα και είναι κάτω των 35 ετών.

Το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και θα κατατεθεί στην Ολομέλεια μετά την επανεκκίνηση του Κοινοβουλίου μετά τις θερινές διακοπές το κοινοβουλίου.

πηγη