Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τα “σταγονίδια της χούντας” και η “Επιχείρηση Βελισσάριος! Ντοκουμέντα

Επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας σήμερα. Πόσο αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία εκείνη τη νύχτα του 1974; Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος. Ακόμη δυσκολότερη για το στράτευμα που είχε πλέον το στίγμα της χούντας.

Το militaire.gr θα δημοσιεύσει μια σειρά ντοκουμέντων από την “επιχείρηση Βελισσάριος”! Τι ήταν αυτή η επιχείρηση;

80 αξιωματικοί ,οι περισσότεροι Καταδρομείς παρακολουθούνταν από το 1974 έως το 1986 ως “μυημένοι” στην σκληρή ομάδα του δικτάτορα  Ιωαννίδη!

Τα λεγόμενα “σταγονίδια” της Χούντας ,είχαν διαβρώσει τις ΕΔ. Έγιναν προσπάθειες εκδήλωσης “κινημάτων”,όπως το περίφημο “πραξικόπημα της πυτζάμας”, το οποίο απέτυχε ,όπως και όλα τ΄ άλλα.
Οι ομάδες των «μυημένων»  συνέχιζαν να υπηρετούν στις ΕΔ.Πιο ισχυρή αυτή του Ιωαννίδη. Οι “μυημένοι” σύμφωνα με τις απόρρητες εκθέσεις διείσδυσαν στα δύο μεγάλα κόμματα.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της εποχής ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ, τους κυνήγησε και “εξολόθρευσε” όσους μπορούσε με την επιχείρηση που είχε τη κωδική ονομασία “Βελισσάριος”. Πολλοί κατόρθωσαν να επιβιώσουν έχοντας πια ενσωματωθεί για τα καλά κάτω από τις κομματικές στέγες που είχαν επιλέξει!
Η τελευταία προσπάθεια για εκτροπή είχε γίνει λίγο πριν το ΠΑΣΟΚ έρθει στην εξουσία το 1981. Προσπάθεια που έμεινε στα σχέδια και στα λόγια.

Δεν πρέπει να μην λάβουμε υπ΄ όψιν ότι ενδέχεται κάποιοι αξιωματικοί που ήταν στόχοι παρακολουθήσεις να είχαν πέσει θέμα συκοφαντίας. Από τα όσα αναφέρονται στα έγγραφα προκύπτει κι ένα αρρωστημένο κλίμα με “καρφώματα” και “κατηγορίες” που οι ίδιοι οι συντάκτες των εγγράφων παραδέχονται ότι “δεν έχουν επιβεβαιωθεί”. Κάποια γνωστά ονόματα που έφθασαν ακόμη και σε υψηλές θέσεις της ιεραρχίας, δεν έδωσαν τέτοια δικαιώματα που να “στηρίζουν” το προφίλ που είχαν φτιάξει γι΄ αυτούς όσοι ανέλαβαν να τους παρακολουθούν . Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε καλύψει όλα τα ονόματα που αναφέρονται στα έγγραφα. Ωστόσο η ανάγνωση των εγγράφων αποκαλύπτει με ξεκάθαρο τρόπο το κλίμα που επικράτησε στις ΕΔ από το 1974 και για πολλά χρόνια, μέχρι τουλάχιστον το 1986.

πηγη