Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

Αυτή είναι η κατάσταση για το Υπουργείο Παιδείας, που ασκεί μια εκπαιδευτική πολιτική με όρους βγαλμένους από το χρονοντούλαπο της φιλελεύθερης ιστορίας. Μάλιστα ο εμπαιγμός απογειώνεται με τον τίτλο του νομοσχεδίου, με τίτλο «για την αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών». Προς το παρόν, αυτό που καταφέρνει το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση, είναι να πλήττουν και να έρχονται αντιμέτωποι με μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τοπικές κοινωνίες.

Η κορυφή του παγόβουνου είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που αφήνει εκτός πανεπιστημίων το 1/3 των υποψηφίων. Μάλιστα υποψήφιους με 20.000 μόρια που δεν μπορούν να δηλώσουν την πρώτη τους επιλογή, υποψήφιους με 9000 μόρια που δεν έχουν δικαίωμα να καταθέσουν μηχανογραφικό και άλλα ευτράπελα που έχουν αναφερθεί τις τελευταίες μέρες.

Πέραν των καθυστερήσεων και των οργανωτικών αστοχιών, το… «δωράκι» για τους κολλεγιάρχες έγινε γκρεμός, αφού η στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης στην υλοποίηση των ταξικών φραγμών στην Παιδεία δεν της επέτρεψε να δει το πολεμικό τοπίο που θα διαμορφωνόταν. Ή απλά αδιαφόρησε. Μάλιστα σε μια τέτοια χρονιά, όπως η φετινή, που γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές πέρασαν έναν γολγοθά. Και τώρα να κάνει πίσω το Υπουργείο; Θα είναι σα να αποδέχεται την αποτυχία και να πηγαίνει στο ρέμα. Να κάνει μπροστά; Εκεί την περιμένει ο γκρεμός των αντιδράσεων. Φανταστείτε να αρχίσουν να κλείνουν και πανεπιστημιακά τμήματα, τι έχει να γίνει…

Το υπόλοιπο παγόβουνο; Εκεί είναι που βρίσκεται όλη η καρδιά της πολιτικής της ΝΔ. Εκεί βρίσκεται το γκρέμισμα του δημόσιου σχολείου, ο ταξικός διαχωρισμός των παιδιών ανάλογα με το πορτοφόλι των γονιών τους και ο στραγγαλισμός των εκπαιδευτικών μέσω του πειθαναγκασμού της εκδικητικής αξιολόγησης.

Οι στόχοι της κυβέρνησης δεν είναι καινούριοι, ούτε ήταν κρυφοί μέχρι χτες. Με ωραίες λέξεις μακιγιάρει ένα μελλοντικό πτώμα που θα είναι στην υπηρεσία της αγοράς και θα αναπαράγει τις κοινωνικές ανισότητες αφήνοντας αμόρφωτη την πλειοψηφία των νέων ανθρώπων και δημιουργώντας υποταγμένους εργαζόμενους, χωρίς κριτική σκέψη και δυνατότητα αντίστασης. Ας το κάνουμε σαφές: Δεν είναι κάποιες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στο πανεπιστήμιο. Είναι η ταφόπλακα της δημόσιας εκπαίδευσης. Και πρέπει να αποσυρθεί.

*Μαθηματικός

πηγη