Το μυστηριώδες “σύνδρομο της Αβάνας” ξαναχτύπησε Αμερικανούς διπλωμάτες

Το μυστηριώδες "σύνδρομο της Αβάνας" ξαναχτύπησε Αμερικανούς διπλωμάτες, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Πάνω από 20 άτομα από το προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Βιέννη αντιμετώπισαν ανεξήγητα νευρολογικά συμπτώματα παρόμοια με αυτά που προκαλεί το “σύνδρομο της Αβάνας”. Πρόκειται για μια μυστηριώδη ιατρική κατάσταση που συνεχίζει να προκαλεί ερωτηματικά σε επιστήμονες ειδικευμένους στις εγκεφαλικές λειτουργίες. Η κατάσταση έχει πλήξει τουλάχιστον 130 Αμερικανούς και Καναδούς διπλωμάτες σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια.

Το φαινόμενο πρωτοεμφανίστηκε στην αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα. Οι επαναπατρισθέντες Αμερικανοί διπλωμάτες ανέφεραν ότι βιώνουν «ασυνήθιστα οξεία ακουστικά ή αισθητήρια φαινόμενα» και άκουγαν «ασυνήθιστους ήχους ή οξύτατους θορύβους». Μεταγενέστερες δοκιμές έδειξαν ότι οι διπλωμάτες υπέφεραν από ξαφνική και ανεξήγητη απώλεια ακοής, και πιθανώς από διάφορες μορφές εγκεφαλικού τραυματισμού.

Τώρα, μια νέα έκθεση του Adam Entous της Νέας Υόρκης ισχυρίζεται ότι περίπου 20 διπλωμάτες που υπηρετούν στην αμερικανική πρεσβεία στη Βιέννη έχουν δείξει συμπτώματα “συνδρόμου Αβάνας” από τότε που ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Εάν η έκθεση είναι ακριβής, το περιστατικό της Βιέννης είναι το μεγαλύτερο με το αντίστοιχο στην Κούβα.

Η συνεχεια του αρθρου εδω