Νέα μέτρα: Φεύγει η απαγόρευση κυκλοφορίας, έρχονται τα τεστ

Νέα μέτρα: Φεύγει η απαγόρευση κυκλοφορίας, έρχονται τα τεστ

Νέα μέτρα, που όμως δεν θα θυμίζουν την απαγόρευση κυκλοφορίας και το κλείσιμο της μουσικής, αναμένεται να εξετάσει σήμερα η ολομέλεια της Επιτροπής Ειδικών του υπουργείου Υγείας, ενώ το απόγευμα ο Νίκος Χαρδαλιάς θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις.

Όλα δείχνουν ότι το lockdown στη Μύκονο τελειώνει άμεσα το αργότερο τη Δευτέρα και η απαγόρευση κυκλοφορίας φεύγει, ενώ ο Στέλιος Πέτσας, ενόψει της άρσης των περιοριστικών μέτρων στη Μύκονο αποκάλυψε αυτό που βρισκόταν στο μυαλό πολλών. Ανέφερε ότι ήταν ισχυρό καμπανάκι εντός κι εκτός Ελλάδας, «με την ελπίδα να γίνει μάθημα».

Πάντως μετά τη Μύκονο φαντάζει δύσκολο να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας και lockdown σε τουριστικούς προορισμούς. Άλλωστε τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία, όμως δεν φαίνεται κάποια μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας αυτή τη στιγμή.

Τα θέματα συζήτησης στην ατζέντα της επιτροπής σήμερα είναι αρκετά. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί η επέκταση των υποχρεωτικών τεστ για τους εργαζόμενους στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού. Δηλαδή όλοι οι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό να κάνουν υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα.

Στο τραπέζι της επιτροπής των ειδικών δύσκολα θα τεθεί και το ενδεχόμενο τοπικών lockdown και σε άλλα νησιά.

Οι περιοχές οι οποίες προβληματίζουν τους ειδικούς είναι αρκετές. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι ανακοινώσεις σχετικά με όσα συζητηθούν στην επιτροπή, αναμένεται -εκτός απροόπτου- να γίνουν στην καθιερωμένη ενημέρωση το απόγευμα της Πέμπτης από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, την καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Η προσοχή είναι στραμμένη σε Ίο, Πάρο, Σαντορίνη, Μήλο, Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, όπου οι μολύνσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πέμπτης, αυξητική τάση καταγράφεται στην Πάρο, τη Σαντορίνη και τη Μήλο, ενώ σταθεροποίηση παρατηρείται σε Μύκονο, Ρέθυμνο και Ηράκλειο.

Ηπιότερα αλλά με αυξητική τάση είναι τα στοιχεία και για τα νησιά του Ιονίου. Ενδεικτικά στην Κέρκυρα το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 27 νέα κρούσματα.

πηγη