Κόντρα για την τροπολογία υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων

Κόντρα για την τροπολογία υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων [ Live ]

Ξεκίνησε η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες συναφείς ρυθμίσεις» στην Ολομέλεια της Βουλής, στο οποίο έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής τέσσερις υπουργικές τροπολογίες.

Μεταξύ αυτών η τροπολογία με την οποία νομοθετείται ο εξαναγκασμός σε εμβολιασμό όλων των εργαζομένων – από τον ιατρό μέχρι τον διοικητικό – που εργάζονται σε δομές υγείας ή μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αλλιώς θα τίθενται σε αναστολή χωρίς αποδοχές και χωρίς ασφαλιστικές εισφορές.

Το μέτρο αυτό έχει προκαλέσει ήδη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και ενστάσεις από συνταγματολόγους.

Η δεύτερη τροπολογία, από υπουργείο Δικαιοσύνης, αφορά διατάξεις για επιτάχυνση των συνταξιοδοτικών δικών, για χορήγηση αποζημιώσεων σε ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, τροποποίηση του άρθρου 54 του Κώδικα περί Δικηγόρων σχετικά με τις ευθύνες των δικηγορικών εταιρειών, καθώς και του άρθρου 42 του ν. 4194/2013 που αφορά την αυτοτέλεια εμμίσθου δικηγόρου.

Η άλλη τροπολογία είναι του υπουργείου Οικονομικών και σχετίζεται με διατάξεις για τον έλεγχο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Αυθεντικότητας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις, ενώ η τέταρτη κατατέθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορά στις επιχορηγήσεις του ΕΛΓΑ, καθώς και ρυθμίσεις για να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις του Οργανισμούς προς τους πληγέντες από τον ανοιξιάτικο παγετό του 2021.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατά την επεξεργασία του στην αρμόδια Επιτροπή ψηφίστηκε επί της Αρχής κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές της ΝΔ. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 αναγνώρισαν ότι το σχέδιο νόμου κινείται σε θετική κατεύθυνση αλλά επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη σημερινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια, ενώ το ΚΚΕ το καταψήφισε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή, προανήγγειλε ότι σήμερα θα καταθέσει βελτίωση-τροποποίηση της παραγράφου του άρθρου 9 που αφορά τους οικονομικούς ελέγχους σε επαγγελματικά σωματεία με χαρακτήρα Δημοσίου Δικαίου μετά τις παρατηρήσεις των οικείων φορέων αλλά και όλων των εισηγητών και ειδικών αγορητών όλων των κομμάτων.

blob:https://parltv.live.grnet.gr/c7034382-ce6a-4521-bf31-061eb046e9af

πηγη