Αντιρώσο Ανατολικοευρωπαίο σπρώχνουν οι ΗΠΑ για ΓΓ του ΝΑΤΟ

Αντιρώσο Ανατολικοευρωπαίο σπρώχνουν οι ΗΠΑ για Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γιώργος Πρωτόπαπας

Ένα έντονο παρασκήνιο έχει ήδη αρχίσει στο ΝΑΤΟ για τη διαδοχή του γενικού γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ του οποίου η θητεία λήγει το 2022 και έχει να κάνει με τα μηνύματα που θέλει να στείλει η Ατλαντική Συμμαχία καθώς και με τον ανατγωνισμό μεγάλων κρατών. Το νέο δόγμα “ΝΑΤΟ 2030” που αναπροσαρμόζει τις σχέσεις του πρωτίστως με τη Ρωσία επηρεάζει και τις ισορροπίες για το ποιος/ποια θα ηγηθεί.

Το ΝΑΤΟ που θεωρεί βασική απειλή τη Ρωσία περιλαμβάνει τρία κράτη-μέλη, Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία, πρώην επαρχίες της Σοβιετικής Ένωσης, που διατηρούν έντονα αντιρωσικά συναισθήματα. Η επιλογή πολιτικών από τις χώρες αυτές για τη θέση του γενικού γραμματέα, θα αποτελέσει και μια συμβολική κίνηση κατά της Ρωσίας, καθώς οι χώρες αυτές θεωρούνται ότι απειλούνται άμεσα από αυτήν.

Η λίστα των υποψήφιων περιλαμβάνει την πρώην πρόεδρο της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε,την πρόεδρο της Εσθονίας Κέρστι Κάλιουλαϊντ καθώς και την πρώην πρόεδρο της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς. Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Polιtico, οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες και σε άλλες συμμαχικές πρωτεύουσες είναι ήδη έντονες, με αξιωματούχους, διπλωμάτες και αναλυτές να υποστηρίζουν ότι μετά από 72 χρόνια το ΝΑΤΟ πρέπει να διορίσει για πρώτη φορά γυναίκα στην θέση του γενικού γραμματέα.

Η συνεχεια του αρθρου εδω