Καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τις δηλώσεις Ερντογάν

Καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τις δηλώσεις Ερντογάν

Η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στα Κατεχόμενα και οι δηλώσεις του σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού σχολιάστηκαν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικριτικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, χαρακτηρίζει «απαράδεκτες» τις αναφορές Ερντογάν τονίζοντας πως «στρέφονται ενάντια στο διεθνές δίκαιο και στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ».

Επισημαίνει πως «σύσσωμη η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα η ΕΕ πρέπει να ενεργοποιηθούν ώστε να προχωρήσει η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής» και προσθέτει πως «οποιαδήποτε τουρκική πρόταση ή πρωτοβουλία που οδηγεί στη διχοτόμηση είναι καταδικαστέα και απολύτως απαράδεκτη».

Όσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση «οφείλει να συντονίσει τις ενέργειές της με την Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να αναληφθούν άμεσα οι δέουσες πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες και να σχεδιαστεί μια μεσομακροπρόθεσμη στρατηγική λύσης που να αξιοποιεί τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το ρόλο των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην περιοχή».

Σύμφωνα με το κόμμα της Κουμουνδούρου «μόνο με την υιοθέτηση ενός ισχυρού μηχανισμού κυρώσεων και την προοπτική μιας ουσιαστικής θετικής ατζέντας μπορούν να γίνουν βήματα μπροστά- όχι με αφηρημένες αναφορές σε «αναστρεψιμότητα αποφάσεων» και δήθεν εγγυήσεις για «ήρεμα καλοκαίρια»».

πηγη