Τον δρόμο για μαζικές αγωγές ανοίγει η απόφαση-βόμβα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών


Με απόφαση – βόμβα επιδίκασε αποζημίωση 4.350 ευρώ, επειδή καθυστέρησε 4 χρόνια η έκδοση της σύνταξή της

Με απόφαση - βόμβα το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε αποζημίωση σε ασφαλισμένη

Τον δρόμο για μαζικές αγωγές εναντίον του ΕΦΚΑ ανοίγει η απόφαση-βόμβα που εξέδωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, με την οποία δικαίωσε ασφαλισμένη, επειδή καθυστέρησε η έκδοση της σύνταξή της.

Το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση στην ενάγουσα ύψους 4.350 ευρώ, ποσό θα πρέπει να καταβάλει ο ΕΦΚΑ.

Η απόφαση του ΔΠΑ (1806/2021) προκαλεί ανησυχία στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών καθώς είναι τεράστιος ο αριθμός των συντάξεων που εκκρεμούν και διαβλέπουν τον κίνδυνο να υποβληθούν μαζικές προσφυγές από τους ασφαλισμένους που εκκρεμεί το αίτημά τους για συνταξιοδότηση.

Σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύει το Σin, μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο οι εκκρεμείς συντάξεις Συγκεκριμένα, για τον Φεβρουάριο του 2021 το πλήθος ανερχόταν σε 134.288, παρουσιάζοντας μεν, μείωση σε σχέση με τον Φεβρουάριο (141.801), αλλά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Με το δεδικασμένο για την ασφαλισμένη που δικαιώθηκε από το ΔΠΑ, εάν ανοίξει κύκλος προσφυγών και από άλλους υποψήφιους συνταξιούχους, ο ΕΦΚΑ θα τιναχθεί στον αέρα.

Η υπόθεση, αναγκάζει το υπουργείο Εργασίας να επισπεύσει τη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, η οποία παρά τις υποσχέσεις έχει καθυστερήσει, αφού περιμένουν να πιάσουν δουλειά, οι συνταξιούχοι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ και οι δικηγόροι, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην άμεση έκδοση των συντάξεων.

Πάντως δεν είναι εύκολη η διαδικασία, καθώς «κολλάει» στην πολυπλοκότητα της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας ιδιαίτερα σε περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης.

1.000 ευρώ για κάθε χρόνο καθυστέρησης!

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, επιδίκασε αποζημίωση 4.350 ευρώ σε ασφαλισμένη λόγω καθυστέρησης στην έκδοση της σύνταξής της, για μια τετραετία.

Ειδικότερα, αν και έπρεπε να εκδοθεί η σύνταξή της από τον Οκτώβριο του 2010, λόγω του υπολογισμού του χρόνου της διαδοχικής ασφάλισής της στον εναγόμενο ασφαλιστικό φορέα χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από τέσσερα χρόνια μέχρις ότου λάβει τελικά την σύνταξη.

Λόγω της καθυστέρησης, με ευθύνη των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, έχασε τμήμα από τη σύνταξή της κατά το χρονικό διάστημα από 9-10-2010 έως 31-8-2012. 

Από την πλευρά του ο ΕΦΚΑ υποστήριξε τήρησε όλες τις νόμιμες διαδικασίες μέχρι να βεβαιωθεί ο ορθός χρόνος ασφάλισής της και να εκδοθεί η σύνταξη της ενάγουσας.

Ωστόσο ο ΕΦΚΑ δεν έπεισε το δικαστήριο και έκρινε ότι ο χρόνος έκδοσης της σύνταξης υπερβαίνει το εύλογο διάστημα εντός του οποίου όφειλε ο ΕΦΚΑ να διεκπεραιώσει την απαίτηση της ενάγουσας και έτσι επιδίκασε αποζημίωση στην ασφαλισμένη, ποσού ύψους 4.350 ευρώ.

ekkremeis
πηγη