Γ.Χατζηθεοδοσίου : Μείωση επιτοκίων και ρευστότητα, ζητούν οι Μικρομεσαίοι

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Οικονομικών  Χρήστος Σταϊκούρας, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννης  Χατζηθεοδοσίου έθιξε το θέμα των επιτοκίων, και ζήτησε να εγγυηθεί η κυβέρνηση μέρος των δανείων στους μικρομεσαίους

Να εγγυηθεί η κυβέρνηση μέρος των δανείων στους μικρομεσαίους ή να τα επιδοτήσει στο πρότυπο του προγράμματος «Γέφυρα», ζήτησε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννης  Χατζηθεοδοσίου ,σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Οικονομικών  Χρήστος Σταϊκούρας.

Στη διαδικτυακή συζήτηση συμμετείχαν επίσης κυβερνητικά στελέχη, εκπρόσωποι των τραπεζών αλλά και παράγοντες της αγοράς. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΑ,

«Αν δεν υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση, με τις αντιρρήσεις που προβάλουν οι τράπεζες για ενίσχυση της ρευστότητας, η συζήτηση δεν θα βγάλει κανένα αποτέλεσμα».

Ο κ.Χατζηθεοδοσίου έθιξε επίσης  το θέμα των πολύ υψηλών επιτοκίων σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές, ενώ υπογράμμισε και την τακτική των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να προσφέρουν ασφαλιστικά προϊόντα, χρησιμοποιώντας τη δεσπόζουσα θέση που έχουν στην αγορά σε βάρος ιδιωτικών εταιρειών του ασφαλιστικού κλάδου. Τέλος αναφέρθηκε στα περίπου 12 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που θα κατευθυνθούν προς τις τράπεζες, θέτοντας το ερώτημα πως θα αυτό το μεγάλο ποσό θα βοηθήσει την αγορά και την πραγματική οικονομία.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο κ. Σταϊκούρας ζήτησε από τους εκπροσώπους των τραπεζών να αυξηθεί η ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να τονωθεί η αγορά αυτή τη δύσκολη περίοδο. Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό –περίπου το 60%- των αιτούντων τραπεζικού δανεισμού δεν πληρεί τα κριτήρια, περίπου το 15% δεν έχει τις απαιτούμενες εγγυήσεις και τελικά ένα πολύ μικρό ποσοστό μπορεί να έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Όπως διευκρίνισαν, λειτουργούν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά κριτήρια και δεν έδειξαν καμία πρόθεση να διαφοροποιήσουν την τακτική τους.

Ο Χρ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι η τηλεδιάσκεψη θα επαναληφθεί στις 15 Ιουλίου.

πηγη