Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά της λιτότητας στο Σουδάν

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά της λιτότητας στο Σουδάν

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες σε πόλεις του Σουδάν απαιτώντας την παραίτηση της μεταβατικής κυβέρνησης εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει στο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Όχι στις πολιτικές» του διεθνούς χρηματοοικονομικού θεσμού και ακόμη «λαός θέλει να πέσει το καθεστώς», ήταν μεταξύ άλλων τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές στο Χαρτούμ, μετέδωσαν ανταποκριτές του AFP επιτόπου.

Δεκάδες διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων μπροστά σε ελαστικά αυτοκινήτων ενώ άλλοι κράταγαν πλακάτ στα οποία μπορούσε κανείς να διαβάσει το σύνθημα «Ψωμί στους φτωχούς».

Αστυνομική καταστολή και δακρυγόνα

Η αστυνομία διέλυσε τους συγκεντρωμένους κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, 52 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε επεισόδια με διαδηλωτές στο Χαρτούμ.

Οι κινητοποιήσεις έγιναν πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από την ανακοίνωση του ΔΝΤ ότι προχωρά στην εκταμίευση μεγάλου πακέτου στήριξης του Σουδάν, που συμπεριλαμβάνει την ελάφρυνση χρέους 50 δισεκ. δολαρίων, δηλαδή του 90% του δημόσιου χρέους του αφρικανικού κράτους.

Πρόδηλη εδώ και αρκετούς μήνες, η λαϊκή δυσαρέσκεια επιτάθηκε μετά την κατάργηση στις αρχές του Ιουνίου των επιδοτήσεων στα καύσιμα, που διπλασίασε μονομιάς τις τιμές του ντίζελ και της βενζίνης.

Στην Ομντουρμάν, δίδυμη πόλη της πρωτεύουσας, διαδηλωτές που ήθελαν να ενωθούν με άλλους στη Χαρτούμ απωθήθηκαν από την αστυνομία με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Στην Κασάλα, δεκάδες άνθρωποι βγήκαν στον δρόμο για να αξιώσουν δικαιοσύνη για τα θύματα της καταστολής των μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων που οδήγησαν στην πτώση του Όμαρ ελ Μπασίρ. «Αίμα για το αίμα, δεν θα δεχτούμε αποζημιώσεις», φώναζαν πολλοί.

«Υπομονή» και «αντοχή» ζητά ο πρωθυπουργός

Από τον Αύγουστο του 2019 το Σουδάν κυβερνά μεταβατική κυβέρνηση με τη συμμετοχή πολιτικών και στρατιωτικών, ενώ η εξασθενημένη οικονομία είναι διαλυμένη έπειτα από 30 χρόνια κακοδιαχείρισης, εσωτερικών συγκρούσεων και διεθνών κυρώσεων επί Μπασίρ.

Σε ομιλία που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση ο πρωθυπουργός Αμπντάλα Χάμντοκ απηύθυνε έκκληση στον λαό του Σουδάν να δείξει «υπομονή» και «αντοχή», μετά την ανακοίνωση του ΔΝΤ. «Είμαστε στον σωστό δρόμο», διαβεβαίωσε.

Εν μέσω μαζικών κινητοποιήσεων, οι αρχές ανακοίνωσαν πως συνέλαβαν 79 πρόσωπα που βαρύνουν υποψίες πως έχουν σχέσεις με τον Μπασίρ και σκόπευαν να προχωρήσουν σε βίαιες ενέργειες.

Χθες ήταν η επέτειος του στρατιωτικού πραξικοπήματος ισλαμιστών με το οποίο η εξουσία καταλήφθηκε από τον Μπασίρ το 1989.

πηγη