Το χειρότερο σενάριο για τις φρεγάτες του ελληνικού Στόλου! Ποιο είναι και τι μπορεί να το προκαλέσει

Σχεδόν κάθε μέρα ακούμε ή διαβάζουμε ένα νέο “σχέδιο-σενάριο” για την επιλογή της επόμενης φρεγάτας για τον ελληνικό Στόλο. Υπάρχει όμως ένα για το οποίο δεν έχει γραφτεί τίποτα: να μην προχωρήσει το πρόγραμμα νέας φρεγάτας και να “βολευτεί” το ΠΝ με “ενδιάμεση λύση” και “ψευτο-εκσυγχρονισμό” των ΜΕΚΟ. Το σενάριο αυτό όλοι το ξορκίζουν και προφανώς η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε να το σκέφτεται. Όμως υπάρχει η ανησυχία ότι μπορεί να το δούμε να εξελίσσεται.

Πως μπορεί να οδηγηθεί το θέμα των φρεγατών σε αδιέξοδο; Όλα θα εξαρτηθούν από την οικονομία. Σ΄ αυτό το μέτωπο η μάχη δεν πάει καλά. Τελευταία ελπίδα της κυβέρνησης ήταν ο τουρισμός για τον οποίο είχε δημιουργήσει πολλές προσδοκίες. Δυστυχώς μέχρι στιγμής αυτές οι ελπίδες δεν επιβεβαιώνονται. Ο στόχος ήταν στο φετινό καλοκαίρι να υπάρχουν έσοδα 8 με 9 δις. Θα επιτευχθεί ο στόχος; Άγνωστο ακόμη αλλά τα μηνύματα προς το παρόν είναι ανησυχητικά.

Πριν ακόμη η κρίση του κορονοϊού φουντώσει για τα καλά το μήνυμα που είχε σταλεί στο ΥΠΕΘΑ από το υπουργείο Οικονομικών ήταν πως “δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε τίποτα για τα εξοπλιστικά”. Αυτές οι πληροφορίες έχουν προκαλέσει ανησυχία στη στρατιωτική ηγεσία η οποία πάντως προς το παρόν θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει νέα αναβολή για τον εξοπλισμό του Στόλου. Ωστόσο κανένας δεν αποκλείει τίποτα. Μη ξεχνάμε ότι πέρυσι τέτοιες μέρες ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε …τα αναδρομικά των συνταξιούχων για να αποφύγει την υπογραφή αμυντικής συνεργασίας με τον Γάλλο πρόεδρος Εμ.Μακρόν. Συμφωνία που περιλάμβανε και την προμήθεια γαλλικών φρεγατών.

Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι ακούμε όλο και περισσότερα για την έτσι κι αλλιώς καλή πρόταση των Ολλανδών που προσφέρουν άμεσα για χρήση δύο φρεγάτες τους ,προς 85 εκατομμύρια τη μία. Προφανώς το κάνουν για να “δέσουν” και την παραγγελία νέων πλοίων ,αλλά στην Αθήνα δεν συνδέουν απαραίτητα τα δύο προγράμματα.

Παρόλα αυτά η προβολή σχεδίων και σεναρίων δε σταματά. Το πιο δημοφιλές αυτή την εβδομάδα είναι η αγορά ιταλικών Fremm με αμερικανικό οπλισμό. Στη τελευταία σύσκεψη που είχε γίνει στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός ακούγοντας όλες τις απόψεις, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ιταλικές Fremm είναι η πιο ελκυστική πρόταση.

Όπως έχει γίνει κατανοητό με πολλούς τρόπους στο θέμα των φρεγατών συμβαίνουν τα εξής:

Όλοι αναγνωρίζουν ότι επιχειρησιακά οι Γάλλοι έχουν την καλύτερη πρόταση. Η πολιτική ηγεσία και το ΓΕΕΘΑ προτιμά τους Αμερικανούς. Το ΓΕΝ προσπαθεί να συμβιβάσει τα πράγματα προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις. Οι επιχειρησιακές ανάγκες του Στόλου εξετάζονται μετά απ΄ όλα αυτά.

πηγη