«Πόρτα» στους Ρώσους τουρίστες με …εντολή Μέρκελ-Στρέφονται στην Τουρκία

 


Σε ένα κομβικό σημείο για την πορεία της φετινής σεζόν, που θυμίζει πέρασμα ναρκοπεδίου, ο ελληνικός τουρισμός υποχρεώνεται να συνεχίσει χωρίς την ρωσική ταξιδιωτική αγορά, πληρώνοντας το τίμημα γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων, μέρος των οποίων αποτελεί και η διαμάχη για τα εμβόλια. 

Οι τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις για τον ελληνικό τουρισμό προέκυψαν από την πρόσφατη  Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την κατηγορηματική διαφωνία της με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να γίνονται δεκτοί στη χώρα μας, χωρίς περαιτέρω διαδικασίες, Ρώσοι τουρίστες εμβολιασμένοι με το Sputnik. 

Παρότι ο Κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, κάνοντας λόγο στη συνέντευξη τύπου της περασμένης Παρασκευής (25/6), για υπερβολές δημοσιογράφων, εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε ότι είχε λάβει  το μήνυμα της καγκελαρίας και έσπευσε να πράξει ανάλογα… Έτσι το βράδυ της Κυριακής (27/6) το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε την τροποποίηση των προϋποθέσεων εισόδου ταξιδιωτών από τη Ρωσία στη χώρα μας, επιβάλλοντας την προσκόμιση βεβαίωσης αρνητικού τεστ ακόμα και σε εμβολιασμένους. Επίσης, όλοι οι Ρώσοι ταξιδιώτες, από τις 30 Ιουνίου θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ κορονοϊού και στα ελληνικά αεροδρόμια.    

Είναι χαρακτηριστικό, πως χθες (28/6) ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Steffen Seibert, επιβεβαίωσε ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μίλησε για το ζήτημα των εμβολίων με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη διάρκεια του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα. Η ίδια η καγκελάριος είπε επ΄αυτού: «Μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος με διαβεβαίωσε εκ νέου ότι άτομα που έχουν εμβολιαστεί με άλλα εμβόλια όπως Sputnik και ταξιδεύουν στην Ελλάδα υπόκεινται σε πρόσθετους ελέγχους και τεστ. Είναι ευαίσθητος στο ζήτημα αυτό».

Καλοκαίρι χωρίς Ρώσους 

Πρακτικά, με το νέο πρωτόκολλο τουλάχιστον για φέτος καθίστανται απαγορευτικά τα ταξίδια Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα, η οποία προστίθεται στις ευρωπαϊκές χώρες, που δεν αναγνωρίζουν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik. Συνεπώς, κλείνει η πόρτα στη ρωσική αγορά, που έχει σημαντικό μερίδιο της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας. Είναι ξεκάθαρο ότι οι Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες πλέον θα κατευθύνουν το ταξιδιωτικό ρεύμα στη γειτονική Τουρκία, η οποία αφενός αναγνωρίζει το Sputnik και αφετέρου διατηρεί στενές σχέσεις με τη Μόσχα. 

Αξίζει να σημειωθεί, πως χθες (28/6) το γερμανικό υπουργείο Υγείας αποσαφήνισε ότι η Γερμανία  αναγνωρίζει μόνον τα αδειοδοτημένα από την ΕΕ εμβόλια κορονοϊού. Τα αδειοδοτημένα στην ΕΕ εμβόλια είναι: Pfizer/BionTech, J&J, Moderna και AstraZeneca. Σε αυτά δεν ανήκει ρωσικό εμβόλιο Sputnik. Μάλιστα διευκρινίστηκε ότι δεν αναγνωρίζονται ως εμβολιασμένοι, όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο Sputnik, ακόμη και αν ταξιδεύουν στη Γερμανία από άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ όπως η Ουγγαρία, που έχει προχωρήσει σε μαζική χορήγηση του ρωσικού εμβολίου.

Χθες η  Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοίνωσε την τροποποίηση της αεροπορικής οδηγίας που αφορά τις προϋποθέσεις εισόδου στην Ελλάδα για τους επιβάτες που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας και θα ισχύει από την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί.

Ειδικότερα τροποποιούνται δύο από τις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα που έχουν ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου covid-19 και θα ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Όλοι οι ταξιδιώτες/μόνιμοι κάτοικοι από Ρωσία με προορισμό την Ελλάδα θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR (72 ωρών) ή rapid test (48 ωρών). Το μέτρο αυτό είναι υποχρεωτικό και ισχύει για όλους τους επιβάτες που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.
  • Επιπλέον, όλοι οι ταξιδιώτες/μόνιμοι κάτοικοι από τη Ρωσία θα υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε έλεγχο με τεστ για την covid-19 κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα. Σε περίπτωση θετικής διάγνωσης θα υποβάλλονται σε καραντίνα δέκα (10) ημερών και θα απαιτηθεί αρνητικό τεστ PCR την τελευταία ημέρα της καραντίνας.

Υπενθυμίζεται, ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου δεν έρχονται στη χώρα μας και Βρετανοί τουρίστες, καθώς η Ελλάδα παραμένει στην απαγορευτική για ταξίδια πορτοκαλί λίστα. 

πηγη