Μαυροβούνιο: Ο Krivokapić αναμένει ένταξη στην ΕΕ έως το 2024

By Mladen Dragojlovic / Published on: June 29, 2021

Μαυροβούνιο: Ο Krivokapić αναμένει ένταξη στην ΕΕ έως το 2024

Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Zdravko Krivokapić, δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο έπρεπε να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της εννεαετούς διαπραγματευτικής περιόδου, αλλά αυτό, δυστυχώς, δεν συνέβη.

Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου συμμετείχε στο συνέδριο «Εννέα χρόνια διαπραγματεύσεων του Μαυροβουνίου με την ΕΕ», που διοργανώθηκε από το Κέντρο Εκπαίδευσης των Πολιτών.

«Ελπίζω ότι όλοι θα κατανοήσουμε το μήνυμα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και απευθύνεται σε όλους μας στην πρόσφατη Διακυβερνητική Διάσκεψη στο Λουξεμβούργο, και αυτή είναι η υποστήριξη που λάβαμε από τα κράτη μέλη για να είματε το επόμενο μέλος της ΕΕ. Αυτή δεν είναι μια απλή ελπίδα που υποστηρίζει τουλάχιστον το 75 έως 78 τοις εκατό των πολιτών του Μαυροβουνίου, αλλά αυτή είναι η μόνη ευκαιρία για το Μαυροβούνιο να είναι διαφορετικό, πιο οργανωμένο και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών μας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο» είπε ο πρωθυπουργός Krivokapić.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δεν θέλει να ασχοληθεί με την υποβολή προσφορών, αλλά ο στόχος είναι να γίνει το Μαυροβούνιο μέλος της ΕΕ το 2024. «Και αυτό μπορεί να συμβεί αποκλειστικά και μόνο εάν όλοι μας σηκώσουμε τα μανίκια μας και συνειδητοποιήσουμε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο όλοι δίνουν τη συμβολή τους. Η κυβέρνηση, η συνέλευση και το δικαστικό σώμα δεν μπορούν να το κάνουν αυτό μεμονωμένα, είναι κάτι που είναι υποχρέωση όλων μας. Εάν το βιώσουμε με αυτόν τον τρόπο, πιστεύω, με την υποστήριξη που έχουμε λάβει με κάθε δυνατή μορφή και που θα λάβουμε την επόμενη περίοδο, είναι μια πιθανότητα που δεν πρέπει να χάσουμε. Δεν έχει σημασία ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός, είναι σημαντικό μόνο να ακολουθήσουμε πραγματικά αυτόν τον δρόμο. Δεν πρόκειται για ατομική ιστορία, αλλά κοινή», τόνισε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου.

Είπε ότι το Μαυροβούνιο δεν μπορεί να είναι πολιτικό, δημοκρατικό ή ευρωπαϊκό εάν δεν βιώσει οικονομική ευημερία. «Με την πρώτη ευκαιρία, σε διαβουλεύσεις με τους πρεσβευτές, θα παρουσιάσω το χάρτη ανάπτυξης και το όραμα του Μαυροβουνίου έως το 2025.

«Το Μαυροβούνιο θα είναι διαφορετικό από κάθε άποψη, όχι επειδή είμαστε μερικοί μάγοι, αλλά επειδή ξέρουμε τι μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Krivokapić./ibna