Κύπρος: Συνεχίζονται οι χρυσές δουλειές με χρυσά διαβατήρια

αντίγραφα, κυπριακό, διαβατήριο, πλαστά χαρτονομίσματα, χρυσά διαβατήρια,

Ο Τύπος για τη συνεχιζόμενη διάθεση χρυσών διαβατηρίων στην Κύπρο, την ‘κάρτα ελευθερίας‘ για νέους στην Ελλάδα και τον εντοπισμό του «γυναικείου κεφαλιού» του Πικάσο.

Από εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Λευκωσία κατά των χρυσών διαβατηρίων

«Για την Κύπρο τα χρυσά διαβατήρια είναι ιδιαίτερα επικερδής επιχείρηση. Από το ξεκίνημα του προγράμματος, μεσούσης της οικονομικής κρίσης το 2013, οι επενδύσεις στη Μεγαλόνησο ανήλθαν στα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι νέοι κύπριοι πολίτες προέρχονται κυρίως από Ρωσία, Ουκρανία, Κίνα και την Εγγύς Ανατολή», γράφει η Handelsblatt με τίτλο «Κύπρος και Μάλτα εμμένουν στην πώληση χρυσών διαβατηρίων».

Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Από την 1η Νοεμβρίου του 2020 η Λευκωσία δεν δέχεται περαιτέρω αιτήσεις επενδυτών για την απόκτηση κυπριακής ιθαγένειας. Εξακολουθεί ωστόσο να εξετάζει παλαιότερες, οι οποίες σύμφωνα με την εφημερίδα Cyprus Mail είναι 1.413. Για το λόγο αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία έλαβε επιστολή από τις Βρυξέλλες, με την οποία δίνεται δίμηνη διορία για μια πειστική απάντηση. Σε περίπτωση που η Λευκωσία δεν μπορέσει να αιτιολογήσει επαρκώς γιατί συνεχίζει το πρόγραμμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη εξακολουθεί να πουλά υπηκοότητες ενδέχεται να οφείλεται σε υπολογισμό, σχολιάζει η Cyprus Mail: Η εκδίκαση της προσφυγής ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν αποκλείεται να διαρκέσει χρόνια. Το αναμενόμενο πρόστιμο θα είναι εν τέλει πολύ χαμηλότερο από τα μέχρι τότε έσοδα από το εμπόριο διαβατηρίων».

Παρά τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν και η Μάλτα εξακολουθεί να πουλά υπηκοότητες σε εύπορους ενδιαφερόμενους. Στη Βαλέτα απομένει ακόμα ενάμισης μήνας για να πάρει θέση σε παρόμοια επιστολή των Βρυξελλών. Μαλτέζικα μέσα ενημέρωσης ωστόσο εκτιμούν ότι στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναστείλει το πρόγραμμα απόκτησης ιθαγένειας από μεγαλοεπενδυτές».

«150 ευρώ και ‘κάρτα ελευθερίας‘ κίνητρο στους νέους»

Αθήνα, Ερμού, νέοι,
Κίνητρα στους νέους για να εμβολιαστούν

«Νέοι από 18 μέχρι 25, οι οποίοι εμβολιάζονται κατά της πανδημίας θα λαμβάνουν τη λεγόμενη ‘κάρτα ελευθερίας‘ και 150 ευρώ είτε στο κινητό τους, είτε στη μορφή προπληρωμένης πιστωτικής», σημειώνει σε ανταπόκριση από την Αθήνα η Handelsblatt με τίτλο «150 ευρώ πριμ και ‘κάρτα ελευθερίας‘: Η Ελλάδα ανταμείβει όσους εμβολιάζονται»

Δικαίωμα στο δώρο των 150 ευρώ έχουν περίπου 940.000 νέοι γεννημένοι από το 1996 μέχρι το 2003. Όποιος κάνεi το εμβόλιο κάνει αίτηση για την κάρτα ελευθερίας στο gov.gr. Μια μέρα αργότερα θα έχει στη διάθεσή του τα 150 ευρώ, δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το πρόγραμμα ξεκινά το δεύτερο μισό του Ιουλίου. Η διαδικασία απλοποιείται επειδή η Ελλάδα διαθέτει κεντρική βάση δεδομένων για τους εμβολιασμούς, η οποία ανανεώνεται σε πραγματικό χρόνο.

«Στα χέρια της αστυνομίας το ‘γυναικείο κεφάλι‘ του Πικάσο»

Πικάσο, γυναικείο κεφάλι, Εθνική Πινακοθήκη, κλοπή,
Δώρο Πικάσο στην Ελλάδα για την Εθνική Αντίσταση

«Μια από τις εντυπωσιακότερες κλοπές των τελευταίων ετών βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη διαλεύκανσή της. Τα πολύτιμα κλοπιμαία είναι ασφαλή», παρατηρεί η ιστοσελίδα Spiegel Online με τίτλο: «Στα χέρια της αστυνομίας ο πίνακας ‘γυναικείο κεφάλι‘ του Πικάσο». Η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού επισημαίνει: «Υποκινητής της κλοπής από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012 θεωρείται ένας 49χρονος, μετέδωσαν χθες ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Τόσο ο πίνακας του Πικάσο, όσο και ένας του ολλανδού Πιέτ Μόντριαν με τίτλο «Ανεμόμυλος Στάμερ» βρέθηκαν κρυμμένα σε κρύπτη. Την είδηση επιβεβαίωσε το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού.

Η ελληνική αστυνομία ξεκίνησε εκ νέου έρευνες για τον εντοπισμό των κλεμμένων έργων τέχνης, επειδή ειδικοί θεωρούσαν δεδομένο ότι το ‘γυναικείο κεφάλι‘ δεν θα μπορούσε ποτέ να πουληθεί στη μαύρη αγορά και βρίσκονταν κατά συνέπεια στην Ελλάδα. ‘

Εκτός από την αξία των περίπου 16,5 εκατομμυρίων ευρώ ο πίνακας του Πικάσο έχει μια επιπλέον αξία για την Ελλάδα. Ήταν προσωπικό δώρο το μεγάλου ισπανού ζωγράφου για την αντίσταση κατά των εθνικοσοσιαλιστών».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

πηγη