Κοσσυφοπέδιο: Ο Kurti επιβεβαιώνει την κατάργηση των προσωρινών αδειών διαμονής για τους Αλβανούς

By Kosovar Newsroom / Published on: June 29, 2021

Κοσσυφοπέδιο: Ο Kurti επιβεβαιώνει την κατάργηση των προσωρινών αδειών διαμονής για τους Αλβανούς

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti επιβεβαίωσε ότι οι Αλβανοί πολίτες δεν θα χρειάζονται πλέον προσωρινή άδεια διαμονής για να ζήσουν και να εργαστούν στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Kurti έκανε τη δήλωσή του κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Γενικού Συμβουλίου του Κινήματος Vetevendosje.

«Ως κυβέρνηση, λάβαμε την απόφαση να καταργήσουμε την απαίτηση για άδειες προσωρινής διαμονής για τους Αλβανούς πολίτες, έτσι ώστε να μπορούν να απασχοληθούν χωρίς προβλήματα στο Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο Kurti.

Τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και στις δύο χώρες κατέστησε δυνατή την κατάσχεση «ποσό ρεκόρ ναρκωτικών που διακινούνται».

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τη Σερβία με τη μεσολάβηση της ΕΕ, ο Kurti επανέλαβε τους τέσσερις όρους που έχει θέσει η κυβέρνησή του για να επιτευχθεί τελική συμφωνία.

Πρώτα απ’ όλα, σύμφωνα με τον Kurti, μια τελική συμφωνία με τη Σερβία, εκτός από την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, πρέπει να συνοδεύεται από την ένταξη της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη.

«Άρα, μια συμφωνία που περιλαμβάνει μόνο αναγνώριση από τη Σερβία, αλλά που δεν ακολουθείται από έδρα στον ΟΗΕ, ή προσφέρει έδρα στον ΟΗΕ ως αντικατάσταση της αναγνώρισης από τη Σερβία, μπορεί να είναι συμφωνία, αλλά δεν μπορεί να είναι οριστική» είπε ο Kurti.

Δεύτερον, η συμφωνία πρέπει να έχει τη δύναμη μιας δεσμευτικής διεθνούς συμφωνίας σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης.

Ο Kurti εξήγησε περαιτέρω ότι η κυβέρνησή του έχει υιοθετήσει μια νέα στάση σε σχέση με τον διάλογο, καθιστώντας σαφές ότι ο διάλογος δεν θα μπορούσε να επικεντρωθεί στο καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, αλλά στις σχέσεις μεταξύ της χώρας και της Σερβίας, «που πρέπει να βασίζεται στην ισότητα και την αμοιβαιότητα»

Τέλος, ο Kurti υπαινίχθηκε ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει κάνει αρκετούς συμβιβασμούς για την αποδοχή του Συμφώνου Ahtisaari. Δεν είναι πλέον πρόθυμο να συμβιβαστεί και αναμένει από τη διεθνή κοινότητα να την αναγνωρίσει και να την αποδεχθεί ως κυρίαρχη χώρα στον ΟΗΕ./ibna