“Καπέλο” 20 ευρώ στους ανεμβολίαστους – Κύμα αντιδράσεων από επιχειρηματίες για τα προνόμια

H επόμενη ημέρα των ανακοινώσεων για τους αμιγείς και μικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης βρίσκει την κυβέρνηση ενώπιον των προβληματισμών και των επιφυλάξεων των καταστηματαρχών για την εφαρμογή του εν λόγω πακέτου διευκολύνσεων.

Η υποχρεωτική προσκόμιση αρνητικού rapid test από τους ανεμβολίαστους πελάτες για να εισέλθουν σε κλειστούς χώρους καφέ, εστιατορίων κ.α. προσθέτει ένα διόλου ευκαταφρόνητο «καπέλο» της τάξης των 20 ευρώ ανά άτομο στο κόστος μιας εξόδου προβληματίζοντας τους καταστηματάρχες για την κίνηση στα μαγαζιά τους.

  • Η δε επιλογή αν θα κάνουν το μαγαζί τους covid free ή όχι χαρακτηρίζεται από τους παράγοντες της αγοράς δίκοπο μαχαίρι καθώς καλούνται τώρα με το 60% των ενηλίκων ανεμβολίαστο και πριν καν διαπιστώσουν αν όντως οι διευκολύνσεις θα ενισχύσουν την επιχείρηση «Ελευθερία», να αποφασίσουν για το μέλλον της επιχείρησης τους.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι καθησύχαζαν ότι «οι εκπεφρασμένες ανησυχίες θα καμφθούν μόλις τεθεί σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο και οι καταστηματάρχες της εστίασης και της ψυχαγωγίας θα δουν εύρυθμη λειτουργία». Περαιτέρω σημείωναν την αισιοδοξία τους ότι παρεχόμενες διευκολύνσεις θα φέρουν αποτέλεσμα και θα αυξήσουν το ενδιαφέρον για εμβολιασμό. Ως παράδειγμα έφερναν το διπλασιασμό σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στα ραντεβού που κλείστηκαν από τους νέους την επαύριο της ανακοίνωσης του Freedom Pass.

 Σε αυτό το φόντο, το φετινό καλοκαίρι αρχίζει να «σκοτεινιάζει» για επιχειρήσεις του κλάδου, που συνυπολογίζουν την μετάλλαξη Δέλτα και την προοπτική επιβολής επιπλέον περιορισμών που ήδη κυνηγούν ευρωπαϊκές χώρες. Πρωτοστατεί η Γερμανία, που δημόσια πια προσδιορίζει ως το «αδύνατο σημείο» τα άλλα κράτη της Ευρώπης δείχνοντας ευθέως προς τις χώρες του Νότου, που δεν έχουν αυστηρούς κανονισμούς για τους ταξιδιώτες που έρχονται από χώρες εκτεθειμένες στην επικίνδυνη νέα μετάλλαξη.

Παρά τα δυσοίωνα όμως δεδομένα ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Μιλώντας στον ΣΕΒ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «τώρα μπορούμε να πούμε με πολύ μεγαλύτερη σιγουριά ότι είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα. Και το λέω με απόλυτη βεβαιότητα ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διαγράφονται εξαιρετικά θετικές».​

πηγη