Η Κροατία προετοιμάζει επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση

By Mladen Dragojlovic / Published on: June 29, 2021

Η Κροατία προετοιμάζει επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση

Η Κροατία μπορεί να είναι ο ηγέτης για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, δήλωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του υπουργείου Οικονομικών, Ivo Milatić, σε διάσκεψη για το ενεργειακό μέλλον της Κροατίας που διοργανώνεται από την Lider εβδομαδιαία.

Μιλώντας στο συνέδριο ο Milatić, είπε ότι η χώρα ετοιμάζει νομοθεσία και θέτει τις βάσεις για «όσο το δυνατόν καλύτερη και επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση».

Ο Milatić είπε ότι η Κροατία είχε ενεργειακή στρατηγική για το 2030 με προοπτικές το 2050, εθνικό σχέδιο για την κλιματική ενέργεια και τροποποίησε τους νόμους για την ενεργειακή απόδοση και τα βιοκαύσιμα, και ότι βρίσκεται στη διαδικασία τροποποίησης των νόμων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι τελευταίες τροπολογίες, είπε, θα βοηθήσουν σημαντικά στην πράσινη μετάβαση, καθώς θα επιτρέψει την ανάπτυξη της αγοράς. «Δεν θα υπάρχουν πλέον τυχαία αναπτυξιακά έργα χωρίς φυσικά σχέδια», δήλωσε ο Milatić.

Ο Milatić πρόσθεσε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπει 5 δισεκατομμύρια κούνα για την ενέργεια, εκ των οποίων τρία δισεκατομμύρια θα ψηφιοποιήσουν και θα ενισχύσουν το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. «Αυτό θα βοηθήσει στην επίτευξη των κύριων στόχων, καθώς δεσμευτήκαμε να εγκαταστήσουμε στην Κροατία 1.500 νέα μεγαβάτ μέχρι το τέλος του 2024. Το σχέδιο της Κροατίας είναι να εγκαταστήσει 2.500 μεγαβάτ έως το 2030.”

Ο Milatić είπε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προέβλεπε επίσης μεγάλα ποσά για τη θέρμανση και την ενεργειακή απόδοση στη βιομηχανία.

Είπε ότι προβλεπόταν 1 δισεκατομμύριο κούνα για ένα έργο βιοεπεξεργασίας Sisak, μια εγκατάσταση που θα παρήγαγε μεγάλες ποσότητες καυσίμων, που θα μπορούσαν να κάνουν την Κροατία επιρροή σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης και να αναπτύξει τη γεωργία.

«Στόχος μας είναι η Κροατία να μην εισάγει το 40 τοις εκατό της ενέργειας και για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει να έχουμε πολλές δυνατότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Κροατία μπορεί να είναι ηγέτης της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, αλλά εξαρτάται από εμάς. ”

Ο Neven Duić της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών και της Ναυτικής Αρχιτεκτονικής του Ζάγκρεμπ δήλωσε ότι η πολιτική ενεργειακής μετάβασης της Κροατίας έχει αλλάξει προς το καλύτερο.

«Ο ευρωπαϊκός τυφώνας μετάβασης που ξεκίνησε φέρνει μεγάλες αλλαγές: 55% λιγότερα αέρια θερμοκηπίου έως το 2030, κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, κατευθυνόμαστε προς 38 έως 40% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, και το πράσινο σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ φέρνει χρήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση νέων τεχνολογιών », είπε./ibna