Εμβολιαστικό πρόγραμμα με “τρύπες”: Η πραγματικότητα πίσω από το φιλοδώρημα 150 ευρώ στους νέους

Ποσοστά γύρω στο 20% συνυπολογίζοντας και τα κλεισμένα ραντεβού εμβολιασμού στις ηλικίες 18-24 ετών ήταν το στοιχείο, που σήμανε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς έδειχνε προοπτική… “κοιλιάς” στην επιχείρηση Ελευθερία την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει παγκοσμίως και οι επιστήμονες ζητούν τείχος ανοσίας τουλάχιστον ως 80% για να αντιμετωπίσουν τα επίχειρά της.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Στις συσκέψεις στο Μαξίμου κρίθηκε ότι θα πρέπει να δοθεί ισχυρό κίνητρο στους νέους να εμβολιαστούν, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα πλήττει κυρίως νεαρές ηλικίες, που αναπτύσσουν αυξημένη κινητικότητα και κοινωνική συναναστροφή. Ως επτασφράγιστο μυστικό μέχρι την τελευταία ώρα των ανακοινώσεων κρατήθηκε η εξαγγελία της προπληρωμένης κάρτας των 150 ευρώ για θεάματα, εισιτήρια, πληρωμή τουριστικών δραστηριοτήτων.

  • Κάτι αντίστοιχο υιοθέτησε η Γαλλία με λοταρίες για τους εμβολιασμένους νέους και δώρα αξίας 250 ευρώ. Στις ΗΠΑ πάλι το… τερμάτισαν με τον κυβερνήτη του New Jersey για παράδειγμα να κερνά μπύρες όσους εμβολιάζονται ενώ η Πολιτεία της Βιρτζίνια κατέθεσε 100 δολάρια στους τραπεζικούς λογαριασμούς των νέων έως 35 ετών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έλειψαν καυστικά σχόλια στο Twitter αλλά και η σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για επιχείρηση εξαγοράς των νέων, που όλο το προηγούμενο διάστημα της καραντίνας στοχοποιούνταν ως επικίνδυνα ανέμελοι με αποκορύφωμα τα θλιβερά γεγονότα στη Νέα Σμύρνη.

  • “Η σύνδεση του εμβολίου με το χαρτζιλίκι των 150 ευρώ, πέρα από εξευτελιστική για τη νέα γενιά που μέχρι σήμερα ο κ.Μητσοτάκης έχει στοχοποιήσει, είναι και ενδεικτική του τρόπου που σκέφτεται: Τα πάντα αγοράζονται. Η αλληλεγγύη όμως είναι στάση ζωής. Δεν εξαργυρώνεται” έγραψε σκωπτικά ο Αλέξης Τσίπρας στο Twitter συμπυκνώνοντας την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχέδιο για τις διευκολύνσεις προς τους εμβολιασμένους θα ολοκληρωθεί προσεχώς με την ανακοίνωση της ελεύθερης πρόσβασης τους σε ψυχαγωγία, αθλητισμό και εστίαση. Για τους δύο πρώτους τομείς αναμένεται να υιοθετηθεί ένα μικτό σύστημα παρουσίας εμβολιασμένων-ανεμβολιαστων  κατά τα πρότυπα και άλλων χωρών όπου για παράδειγμα υπάρχουν κερκίδες με λιγότερους ανεμβολιαστους θεατές σε απόσταση μεταξύ τους και κερκίδες με κανονική κάλυψη εμβολιασμένων θεατών. Στην εστίαση πάλι θα επαφίεται στους καταστηματάρχες να αποφασίσουν αν θα κάνουν το μπαρ/εστιατόριο/καφέ τους covid free ή οχι.

Πάσο θα είναι το QR code του πιστοποιητικού εμβολιασμού τους που θα σκανάρουν μέσω ειδικής εφαρμογής οι υπεύθυνοι για να πιστοποιούν την αυθεντικότητα του.

πηγη