Βόρεια Μακεδονία: Μετά τις εκλογές στην Βουλγαρία θα επιλυθεί το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δήλωσε η Zacarias

 

By North Macedonian Newsroom / Published on: June 29, 2021

Βόρεια Μακεδονία: Μετά τις εκλογές στην Βουλγαρία θα επιλυθεί το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δήλωσε η Zacarias  

Η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας, Ana Paula Zacarias, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι κοινοβουλευτικές εκλογές της Βουλγαρίας στις 11 Ιουλίου θα επιλύσουν το βέτο της Βουλγαρίας για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Αναμένει από τη Σλοβενία, ως χώρα της περιοχής, η οποία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου, να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα.

Η Zacarias σε δήλωση του Εθνικού Ραδιοφώνου της Βουλγαρίας, δήλωσε ότι η βουλγαρική θέση πρέπει να γίνει σεβαστή και ότι δεν πρέπει να εισαχθούν διαφωνίες στην ΕΕ.

«Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη συζήτηση, ειδικά για τη Βουλγαρία, αφορά την ιστορία, την πολιτιστική ταυτότητα των δύο χωρών, καθώς και τη μελλοντική συνεργασία. Επί του παρόντος εργάζονται σε έναν οδικό χάρτη που θα τους βοηθήσει να συνεργαστούν και η Βουλγαρία θα έχει εγγυήσεις ότι όταν η Βόρεια Μακεδονία ενταχθεί στην ΕΕ, τα πράγματα θα γίνουν ομαλά, είπε η Zacarias.

Σύμφωνα με αυτήν, η Βόρεια Μακεδονία πέρασε δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, λόγω των οποίων άλλαξε το όνομά της. Ταυτόχρονα, το πρόβλημα μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων είναι πολύ δύσκολο, επειδή σχετίζεται με τη γλώσσα και την πολιτιστική διάσταση και των δύο χωρών.

«Θα διεξαχθούν νέες εκλογές στη Βουλγαρία στις 11 Ιουλίου και νομίζω ότι οι βουλγαρικές αρχές περιμένουν τα αποτελέσματα πριν αποφασίσουν πώς να δράσουν», δήλωσε η Zacarias.

Είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να μην εισάγονται διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών στην ΕΕ και ότι η Βουλγαρία πιέζεται για να συμβιβαστεί.

«Νομίζω ότι ο χρόνος δεν ήταν κατάλληλος για μια λύση. Η Βουλγαρία χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να συζητήσει αυτά τα θέματα. Είτε θα γίνουν εκλογές είτε όχι, νομίζω ότι πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, ειδικά όσον αφορά τον οδικό χάρτη, ο οποίος πρέπει να είναι σαφής. Και οι δύο πλευρές προσπαθούν να εκφράσουν τη θέση τους – η Βουλγαρία ανέκαθεν είπε ότι δεν αντιτίθεται στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, αντίθετα, θέλει να είναι εκεί, λέει η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας, της οποίας η χώρα κατείχε την προεδρία της ΕΕ στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η Zacarias καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να υπάρχει σαφήνεια σε ορισμένες πτυχές και προσθέτει ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος, περισσότερη προσοχή και ότι η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί./ibna