Παιδεία τέλος, ώρα για soft skills

Παιδεία τέλος, ώρα για soft skills, Βαγγέλης Σαρακινός

Το να είναι συνδεδεμένο το εκπαιδευτικό σύστημα μιας χώρας με την αγορά εργασίας και την οικονομία της δεν είναι απαραίτητα κακό. Το να ανάγεται όμως αυτό σε εθνικό δόγμα για την Παιδεία ενέχει σοβαρότατους κινδύνους για το ίδιο το μέλλον της χώρας. Δείχνει επίσης πόσο εφήμερα βλέπει η πολιτική ηγεσία αυτό το μέλλον και πόσο κοντό θέλει τον ορίζοντά της χώρας.

Σύμφωνα με ένα απόφθεγμα που του αποδίδεται, ο Κομφούκιος προτρέπει ηγέτες και πολίτες, αν κάνουν σχέδια για έναν χρόνο να σπείρουν ρύζι, αν κάνουν σχέδια για δέκα χρόνια να φυτέψουν δένδρα και αν ο σχεδιασμός τους είναι για εκατό χρόνια να μορφώσουν παιδιά. Τηρουμένων των αναλογιών, ο Μητσοτάκης, με τις δηλώσεις που έκανε σήμερα, επέλεξε το ρύζι.

«Πρέπει με κάποιο τρόπο να προσαρμόσουμε τα σχολεία μας, το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα στις ανάγκες μιας αγοράς εργασίας και ενός κόσμου ο οποίος αλλάζει με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Να εμπεδώσουμε την έννοια των δεξιοτήτων. Αυτών που αποκαλούμε Soft skills. Να φύγουμε από την παπαγαλία και να πάμε στην κριτική σκέψη» είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε forum που διοργανώνει η ΟΝΝΕΔ.

Η συνεχεια του αρθρου εδω