Στο Βερολίνο Τσίπρας και Γεννηματά

Αλέξης Τσίπρας, Όλαφ Σολτς και Πέδρο Σάντσεθ προσέρχονται στη συνάντηση

Συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Τσίπρας υπέρ προοδευτικών κυβερνήσεων – Γεννηματά κατά των συμβιβασμών με τη Δεξιά.

Αλέξης Τσίπρας, Όλαφ Σολτς και Πέδρο Σάντσεθ προσέρχονται στη συνάντηση

Την Παρασκευή επισκέφθηκε το Βερολίνο ο πρόεδρος του Σύριζα, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου  να συμμετάσχει ως παρατηρητής στη Συνάντηση των Ευρωσοσιαλιστών Ηγετών. Στη συνάντηση  συμμετείχε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννημάτα. Την Πέμπτη οι δύο έλληνες πολιτικοί παραβρέθηκαν και σε προπαρασκευαστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) στις Βρυξέλλες. Στο περιθώριο της ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, τον Επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, αλλά και προέδρους προοδευτικών ευρωπαϊκών ομάδων. Η Συνάντηση των Ηγετών ήταν μέρος του διήμερου συνεδρίου των σοσιαλδημοκρατικών και σοσιαλιστικών κομμάτων της ΕΕ που πραγματοποιείται στο Βερολίνο την Παρασκευή και το Σάββατο. Σύνθημα του είναι «Για την Ευρώπη. Με θάρρος».

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον συμπρόεδρο των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργανς
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον συμπρόεδρο των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργανς

Ομιλίες Τσίπρα και Γεννηματά

Στην παρέμβαση του στη συνάντηση του Βερολίνου ο πρόεδρος του Σύριζα επεσήμανε ότι «η πανδημία, αλλά και η κλιματική κρίση μας αναγκάζουν να ξαναδούμε και να ξαναθυμηθούμε ξεχασμένες προτεραιότητες και ανάγκες». Πάνω από όλα επιβάλλεται η στήριξη της δημόσιας υγείας «με σταθερά και δυνατά, ισχυρά συστήματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας». Εκτός αυτού θα πρέπει να αντιμετωπιστούν η κλιματική κρίση «που απειλεί να καταστρέψει τον πλανήτη», όπως και η «διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής που έχει επιφέρει η ραγδαία όξυνση των ανισοτήτων τα τελευταία χρόνια.» Απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα μπορούν να δώσουν, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε τη σημασία για την «επόμενη μέρα της Ευρώπης» να προκύψει στη Γερμανία προοδευτική κυβέρνηση στις επικείμενες εκλογές τον Σεπτέμβριο. «Η κρισιμότητα αυτή αφορά και την Ελλάδα», τόνισε.

Η Φώφη Γεννηματά παρακολουθεί τις ομιλίες
Η Φώφη Γεννηματά παρακολουθεί τις ομιλίες

Την αναγκαιότητα «νέων πολιτικών απαντήσεων» επεσήμανε στην ομιλία της η Φώφη Γεννηματά. Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, από τις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής και της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τις εξελίξεις μετά την πανδημία. «Είναι η ώρα των Σοσιαλιστών», τόνισε. Θα πρέπει τώρα να παρέμβουν δυναμικά, «αφήνοντας πίσω μας τους συμβιβασμούς του παρελθόντος με τις συντηρητικές δυνάμεις που θόλωσαν το μήνυμα μας». Οι Σοσιαλιστές θα πρέπει να διαμορφώσουν ένα νέο μανιφέστο για την ΕΕ, «αναδεικνύοντας το δικό μας νέο περιεχόμενο για μια Ευρωπαϊκή Ένωση βαθιά δημοκρατική, κοινωνική, πράσινη, με αυτόνομη στρατηγική και κοινή άμυνα. Η κ.Γεννηματά εισηγήθηκε ακόμη να εγκαταλείψει η ΕΕ «οριστικά την προσήλωση στα δημοσιονομικά μεγέθη και τους περιοριστικούς όρους του Συμφώνου Σταθερότητας», αλλά και «να δώσει κοινή, βιώσιμη λύση στα δημόσια χρέη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, για το μέρος τουλάχιστον που η πανδημία διόγκωσε, ώστε να μην καταρρεύσουν οι οικονομίες μας».

Συνάντηση Τσίπρα με Die Linke

Συνάντηση του Α. Τσίπρα με τη συμπρόεδρο του κόμματος Η Αριστερά, Σουζάνε Χένιχ-Βέλζο
Συνάντηση του Α. Τσίπρα με τη συμπρόεδρο του κόμματος Η Αριστερά, Σουζάνε Χένιχ-Βέλζο

Πριν από την εκδήλωση του ΕΣΚ ο  Α.Τσίπρας είχε συνάντηση γνωριμίας με τη νέα συμπρόεδρο του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke) Σουζάνε Χένιχ-Βέλζο. Λόγω απουσίας της από το Βερολίνο στη συνάντηση δεν παραβρέθηκε, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, η άλλη συμπρόεδρος Ζανίν Βίσλερ. Όπως δήλωσε στην Deutsche Welle η κ. Χένιχ-Βέλζο μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με την κοινωνική Ευρώπη και την αναγκαιότητα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Επίσης ενημέρωσε για τις εθνικές εκλογές στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο. Α.Τσίπρας και Σ.Χένιχ-Βέλζο εξέφρασαν την πρόθεση «οι δεσμοί των δύο κομμάτων να ενισχυθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα». Η πρόεδρος του κόμματος Η Αριστερά επεσήμανε, τέλος, ότι «θα εξαρτηθεί και από τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν ΣΥΡΙΖΑ και Die Linke να επιτευχθούν στην Ευρώπη φορολογική δικαιοσύνη, υψηλότεροι ελάχιστοι μισθοί και ένα λειτουργικό σύστημα υγείας που θα είναι προσβάσιμο σε όλους».

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

πηγη