Η «Δέλτα» ανεβάζει το επίπεδο συναγερμού στην Ευρώπη

Η «Δέλτα» ανεβάζει το επίπεδο συναγερμού στην Ευρώπη

Το παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού προκαλεί ανησυχία και νέα άνοδο των κρουσμάτων ενώ ενδέχεται να προκαλέσει ευρέως έξαρση των μολύνσεων το καλοκαίρι. Περιορισμούς στις ταξιδιωτικές μετακινήσεις ανακοίνωσε η Γερμανία στις «ζώνες παραλλαγής του ιού». Δεύτερες σκέψεις στην επιστημονική κοινότητα που αναζητούν τρόπο για να «τρέξουν» γρηγορότερα τα εμβολιαστικά προγράμματα.

Στο «ρυθμό» του παραλλαγμένου στέλεχος «Δέλτα» κινείται σχεδόν όλη η Ευρώπη με την ανησυχία να μεγαλώνει. Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και η μεταδοτικότητα της ινδικής παραλλαγής της νόσου Covid-19 έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» με τις ηγεσίες των κρατών μελών της ΕΕ να προσπαθούν να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση.

Ήδη σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία η «Δέλτα» ευθύνεται για τη νέα άνοδο των κρουσμάτων covid-19 στη Βρετανία, το Ισραήλ και την Ιταλία με την ανησυχία να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς πως οι δύο πρώτες χώρες παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού.https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a11hkelc8h9r&playlistId=v-cccuklu0z92x-st

Η ινδική παραλλαγή συζητήθηκε έντονα και κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των «27» κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την καγκελάριο της Γερμανίας να μην κρύβει την ανησυχία της. «Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ που δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για τον τρόπο ανοίγματος του τουρισμού στην Ελλάδα και την υιοθέτηση του μέτρου εισόδου επισκεπτών με μη εγκεκριμένα εμβόλιο από την Ε.Ε.. Η Γερμανίδα καγκελάριος έδειξε πεπεισμένη πως η παραλλαγή «Δ» θα επικρατήσει στην Ευρώπη (όπως έχει αναδείξει και ο ECDC) τονίζοντας στο περιθώριο της συνόδου πως το ζήτημα δεν είναι «αν θα εξαπλωθεί ή όχι» αλλά «πόσο γρήγορα θα εξαπλωθεί και αν θα έχει υπάρξει η απαιτούμενη πρόοδος με τα εμβολιαστικά προγράμματα».

Συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα, η Γερμανία κήρυξε την Πορτογαλία και τη Ρωσία «ζώνες παραλλαγής του ιού», σε μια κίνηση που θα επιφέρει σοβαρούς περιορισμούς στις ταξιδιωτικές μετακινήσεις προς και από τις δύο χώρες.

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση το βράδυ της Παρασκευής. Η Βρετανία, όπου η παραλλαγή «Δέλτα» του νέου κορονοϊού είναι ήδη ενδημική, έχει ήδη κηρυχθεί ζώνη παραλλαγής του ιού, που σημαίνει ότι ταξιδιώτες που φτάνουν στην Γερμανία από την Βρετανία είναι υποχρεωμένοι να μπαίνουν σε καραντίνα για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων.https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a11hkelc8h9r&playlistId=v-cccgck1jw7fd-st

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, η επιστημονική κοινότητα εξετάζει τη συντόμευση του διαστήματος μεταξύ των δυο εμβολιαστικών δόσεων ωστόσο, υπάρχουν δύο σχολές που επιχειρηματολογούν για το βέλτιστο τρόπο αντιμετώπισης της νόσου:

  • Aυτή που λέει να συντομευτούν τα διαστήματα με τον κίνδυνο να μην είναι εξίσου αποτελεσματική η προστασία, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός όσων το δυνατόν περισσότερων

και

  • Αυτών που λένε ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα διαστήματα μεταξύ των δυο δόσεων και για την αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων αλλά και για να υπάρχουν διαθέσιμες δόσεις για τον εμβολιασμό όσων είναι προγραμματισμένο να κάνουν την πρώτη δόση.

Θα επικρατήσει στην Ευρώπη

Το παραλλαγμένο αυτό στέλεχος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Απρίλιο και πλέον έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 85 χώρες, αναφέρει ο ΠΟΥ.

Στην Ευρώπη αρχικά εμφανίστηκε στη Βρετανία, αντικαθιστώντας μέσα σε λίγες εβδομάδες το στέλεχος Άλφα, το οποίο εμφανίστηκε στα τέλη του 2020 στη νοτιοανατολική Αγγλία.

Το ίδιο σενάριο ενδέχεται να παρατηρηθεί το καλοκαίρι και στην υπόλοιπη ήπειρο: το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) εκτίμησε ότι ως τις αρχές Αυγούστου το 70% των νέων μολύνσεων στην ΕΕ θα οφείλονται στο στέλεχος αυτό, ενώ ως τα τέλη Αυγούστου το ποσοστό θα φτάσει το 90%. https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a11hkelc8h9r&playlistId=v-cccqz2518lmp-st

Η γρήγορη εξάπλωση του στελέχους αυτού εξηγείται από το «ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα» σε σχέση με τα άλλα: εκτιμάται ότι είναι κατά 40% με 60% πιο μεταδοτικό από το στέλεχος Άλφα, το οποίο ήταν επίσης πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, στο οποίο οφειλόταν το πρώτο κύμα της επιδημίας στην Ευρώπη.

Πρέπει να εμβολιαστεί περισσότερο από το 80% του πληθυσμού

Για να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία απέναντι σε ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος του κορονοϊού πρέπει να εμβολιαστεί μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων, εξηγεί ο Σαμουέλ Αλιζόν βιολόγος ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες.

Με το στέλεχος «Δέλτα» οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί περισσότερο από το 80% του πληθυσμού, καθώς «δεν μπορούμε να βασιζόμαστε πολύ στη φυσική ανοσία» όσων έχουν ήδη μολυνθεί από covid-19, διότι το στέλεχος αυτό ξεφεύγει τουλάχιστον εν μέρει από τα αντισώματα που έχουν αποκτήσει.

πηγη