Μπορεί η Ελλάδα να καταγγείλει τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Μπορεί η Ελλάδα να καταγγείλει τη Συμφωνία των Πρεσπών; Χάρης Τσιλιώτης

Η συμμετοχή της εθνικής ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας στο Euro σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη από την Συμφωνία των Πρεσπών (εδώ και καιρό καθυστερούμενη) κύρωση των τριών πρωτοκόλλων, έφερε εκ νέου στο προσκήνιο το ζήτημα της ερμηνείας και εφαρμογής της Συμφωνίας. Τα γεγονότα είναι γνωστά: Η Βόρεια Μακεδονία παρατάχθηκε κόντρα στην Αυστρία, φορώντας φόρμες οι οποίες είχαν πάνω τους το έμβλημα με τα αρχικά FFM, δηλαδή Football Federation Macedonia.

Παρά τις διαμαρτυρίες του Προέδρου της ΕΠΟ, του υφυπουργού Αθλητισμού και του υπουργού Εξωτερικών στην UEFA, ο Ζάεφ, παρακολουθώντας με τον Ολλανδό ομόλογό του Ρούτε το παιχνίδι Ολλανδίας-Βόρειας Μακεδονίας τουίταρε αναφέροντας την χώρα του σαν “Μακεδονία”. Μετά την έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς με μια παιδαριώδη ανάρτησή του προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Η ελληνική πλευρά κατηγορεί, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα της κοινής λογικής, τα Σκόπια ότι παραβιάζουν το γράμμα και κυρίως το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η Βόρεια Μακεδονία κρύβεται πίσω από τις γκρίζες ζώνες που έχει δημιουργήσει η εν λόγω Συμφωνία, οι οποίες εάν ερμηνευθούν αποκομμένες από την κοινή λογική μπορεί να οδηγήσουν σε νομική και πολιτική σχιζοφρένεια. Η δε UEFA, απαντώντας στις αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς και προσπαθώντας να συγκεράσει τις αντιτιθέμενες απόψεις είπε τα εξής: Αναγνωρίζει ότι η εθνική ομάδα αποκαλείται “Βόρεια Μακεδονία” και με αυτή την ονομασία παίρνει μέρος στο Euro, αλλά επισημαίνει ότι τα διακριτικά της Ομοσπονδίας της χώρας δεν αντίκεινται στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Η συνεχεια του αρθρου εδω